Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön elítélte Franciaországot, amiért nem ismeri el egyenesági leszármazottnak a külföldi béranyától született gyermekeket.

A strasbourgi testület ugyanakkor nem foglal állást abban a kérdésben, hogy a béranyaság Franciaországban nem engedélyezett.

A bíróság megállapította, hogy sérti a gyermeknek a családi élethez és a magánélethez való jogát az, hogy a francia hatóságok nem ismerik el és honosítják egy külföldön, a konkrét esetben az Egyesült Államokban béranyától törvényesen született gyermek anyakönyvi kivonatát. A bíróság szerint az emberi jogok európai egyezményével ellentétes az, hogy teljesen megtiltják a családi kapcsolat elismerését egy apa és biológiai gyermekei között.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához két család fordult, akik több mint egy évtizede harcolnak a francia bíróságokon azért, hogy a hatóságok honosítsák az Egyesült Államokban béranyától született gyermekeik anyakönyvi kivonatát.

Mindkét esetben a férjek a biológiai apák, a petesejtek donortól származtak, a gyermekeket pedig amerikai béranyák hordták ki.

A párok keresetét 2011-ben a semmitőszék elutasította. A legjelentősebb francia jogi és közigazgatósági testület úgy ítélte meg: “ellentétes a közrenddel”, hogy egy olyan külföldi döntésről mondjon ítéletet, amely a francia jog alapelveit sértő rendelkezéseket tartalmaz. A két család ezt követően fordult az európai bírsághoz azzal az indokkal, hogy a helyzetük diszkriminatív, sérti a magánélethez és a családalapításhoz való jogukat.

A strasbourgi bíróság megállapította ugyan, hogy a francia hatóságok elutasítása nem akadályozza meg az érintett családokat abban, hogy a többi franciaországi családhoz nagyjából hasonló családi életet folytassanak. Ugyanakkor a bírák szerint a két pár gyermekei “bizonytalan jogi helyzetben” vannak, miután a francia hatóságok nem ismerik el a gyermekeknek a biológiai apjukkal való családi kapcsolatát sem.

A bíróság mindkét gyermeknek – az egyik 14, a másik 13 éves – 5 ezer eurós erkölcsi kártérítést ítélt meg.

Christiane Taubira igazságügyi miniszter egyébként már januárban körlevélben kérte az illetékes hatóságokat, hogy tegyék lehetővé a francia állampolgárság megadását a francia apától béranya által külföldön született gyermekek számára. Ez az ellenzék részéről óriási felháborodást kiváltó intézkedés a francia kormány szerint mindegy száz, a francia családok ügyvédje szerint legalább 2 ezer francia családban élő, hontalannak számító gyermeket érintene. A kormány ugyanakkor jelezte: továbbra sem tervezi a béranyaság legalizálását.