Szigorúbb szabályozást vár a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSZSZT) a tejipari nagykereskedelmi engedélyek kiadásakor – mondta el Mélykuti Tibor, a TSZSZT elnöke.

A szaktárca, a tejtermelők, a tejipar és a hazai élelmiszer-kiskereskedelem képviselői a héten egyeztettek arról, hogy hogyan kezeljék a magyar piacon az elmúlt hetekben megnövekedett importtej miatt kialakult helyzetet. Az elmúlt egy-másfél hónapban ugyanis jó néhány kereskedelmi egységben szinte csak külföldi UHT tejekkel, illetve külföldi sajtokkal akcióztak, ami rendkívül káros a hazai tejágazatnak – hangsúlyozta Mélykuti Tibor.

Hozzátette, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) részéről még nem érkezett visszajelzés arról, hogy az általa képviselt kereskedelmi cégek hogyan reagálnak a tejtermelők kérésére, hogy részesítsék előnyben a hazai termékeket az importtermékekkel szemben.

Hangsúlyozta, hogy a Földművelésügyi Minisztériumtól (FM) a feketekereskedelmet visszaszorító szabályozást várnak, nagykereskedői tevékenység szigorúbb engedélyeztetését, ellenőrzését. Fontosnak tartják a piacszabályozó intézkedések bevezetését, főleg a 2015-ben megszűnő tejkvóta rendszer okán.

Az elnök szerint a problémát egyrészről azok az ál-nagykereskedők jelentik, akik akár az áfát elcsalva hozzák be a terméket nyomott áron, másrészről gond a mélyen az előállítási ár alatt beérkező importtej és tejtermék is.

Az Európában forgalomban lévő tej kevesebb mint 5 százalékát lefedő spot tejpiac árai az évszaknak megfelelően ingadoznak, tavasszal túlkínálat jellemző, így lejjebb mennek az árak is. Azonban Mélykuti Tibor szerint ha a szerződéses rendszer a termelők és kereskedők között jól működne, a spot piac nem befolyásolná az árakat, és ez hosszú távon is biztonságot adna a termelőnek.