Egy évre változtatta a Kúria harmadfokon Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő, egykori VII. kerületi polgármester börtönbüntetését az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült büntetőperben kedden.

A volt polgármestert bűnösnek mondta ki a Kúria – a Szegedi Ítélőtábla másodfokú ítéletéhez képest – további egyrendbeli hivatali visszaélés bűntettében a Gál György és társai, köztük Hunvald György ellen indult perben.

A Kúria hatásköre az első- és a másodfokon hozott eltérő döntések felülvizsgálatára terjedt ki. Gál György volt szabad demokrata önkormányzati politikus és Hunvald György esetében a kiszabott szabadságvesztésben nem volt eltérés, előbbit nyolc és fél évre, utóbbit másfél évre ítélték korábban mindkét bíróságon. A vádlottak a több mint fél évtizede tartó eljárásban javarészt tagadták bűnösségüket.
Belegi József kúriai tanácselnök az ítélet indokolásában elmondta, hogy Hunvald György esetében a büntetést enyhítő rendelkezés egyrészt azon alapul, hogy a terhére rótt bűncselekmények egy része tekintetében a büntetőeljárást elkülönítették. Tehát ezekért a jogerős elbírálás alá nem eső cselekményért nem szabható ki ebben az eljárásban büntetés. Másrészt – folytatta – az elkülönítésből származó enyhítés mértékének meghatározásánál a Kúria tekintettel volt arra, hogy a bűnösségét egy további bűncselekményben, hivatali visszaélésben meg kellett állapítani.

Az ügy elsőrendű vádlottját, Gál Györgyöt négyrendbeli hivatalos visszaélésben is bűnösnek mondta ki a harmadfokú bíróság. Az ítélet szerint Gál György korábban kiszabott szabadságvesztését börtönben kell végrehajtani, és leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra.

Az ítélet indokolásában elhangzott, hogy Gál György esetében további súlyosító körülmény a kenőpénzek kimagasló összege.

A Kúria nem értett viszont egyet a legfőbb ügyész álláspontjával, hogy Gál György, Hunvald György és egy másik vádlott esetében a bűncselekmény korrupciós jellege további súlyosító körülmény lenne.

A tanácselnök elmondta, valamennyi vádlott esetében nyomatékos enyhítő körülmény az, hogy hosszú időn keresztül álltak a büntetőeljárás hatálya alatt. Gál György és Hunvald György esetében pedig ennek a nyomatékát számottevően növeli, hogy az eljárás nagy részében személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés vonatkozott rájuk, ezen belül hosszú időn át előzetes letartóztatásban voltak – mondta.

Hunvald György mintegy két és fél évet töltött előzetesben, többet, mint amilyen hosszú szabadságvesztésre ítélték.

A Kúria a Szabó Zoltán volt szocialista országgyűlési képviselőre hivatali visszaélés miatt kiszabott fél év, két évre felfüggesztett szabadságvesztést négy hónap, egy évre felfüggesztettre csökkentette. Emellett 250 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte, a bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés vádja alól azonban felmentette.

A Kúria több vádlott esetében további hivatali visszaélést is megállapított.

Az ítélethirdetés előtt a Kúria végzést hozott arról, hogy azokat a vádpontokat, amelyekben Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselőt, egykori erzsébetvárosi polgármestert hűtlen kezeléssel vádolta meg az ügyészség, elkülöníti.

A Kúrián június 17-én kezdődött a milliárdos nagyságrendű korrupciós ügyek vádjával indult büntetőügyben a harmadfokú eljárás, amelyben most ítélet született.

A nyomozás még a Gyurcsány-kormány időszakában kezdődött, 2008 őszén tartóztatták le Gált, 2009 februárjában pedig Hunvaldot.

A vádirat három nagyobb ügycsoportban rögzíti az erzsébetvárosi önkormányzatnál Hunvald hivatali idejében, 2003 és 2009 között történt bűncselekményeket. Van köztük sok száz milliós ingatlanpanama, fiktív tanácsadói szerződések alapján több tízmilliós kárt okozó visszaélés csakúgy, mint néhány milliós vagy néhány százezer forintos hivatali mobiltelefon-használat vagy önkormányzati bérlakás-kiutalás.

A Fővárosi Törvényszék 2012 februárjában első fokon Gált nyolc és fél év, Hunvaldot másfél év szabadságvesztésre ítélte. Addigra már mindketten több évet töltöttek előzetes letartóztatásban. Több vádlott felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

A törvényszék Gált a kenőpénz összegének megfelelően 366 millió forintos vagyonelkobzásra és az önkormányzat sok száz milliós polgári jogi igényéből több mint 230 millió megfizetésére, Hunvaldot pedig mintegy 21 millió forint megfizetésére kötelezte.

A fellebbezések után a Szegedi Ítélőtáblára kerülő ügyben másodfokon nem változtattak Hunvald György és Gál György büntetésén, ám a bűnösség tekintetében több részcselekménynél az első foktól eltérő álláspontra helyezkedtek, így a másodfokú döntés fellebbezések miatt nem emelkedhetett jogerőre.