A nemzetiségi választásokat érintő módosításokat fogadott el hétfőn az Országgyűlés a magyarországi nemzetiségek bizottságának javaslatára.

A nemzetiségek jogairól szóló, valamint a választási eljárási törvény módosítását – amelyet Fuzik János nemzetiségi bizottsági elnök, szlovák nemzetiségi szószóló nyújtott be a Háznak – a képviselők egyhangúlag, 155 igen szavazattal fogadták el.

A javaslat jóváhagyásával lehetővé válik, hogy a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott – jellemzően kulturális, oktatási – intézmények vezetői tagjai lehessenek a nemzetiségi önkormányzatnak. Ez a szabály az idei általános nemzetiségi önkormányzati választások napján lép hatályba.

Előírták azt is, hogy a nemzetiségi regisztráció elutasítása esetén a határozatban meg kell jelölni a hiba pontos okát.

A nemzetiségi választópolgárokról szóló adatszolgáltatásra a jelenlegi kettő helyett ezentúl háromszor lesz lehetőség, arra hivatkozva, hogy a jelöltek bejelentésének határideje után is lehet jelentkezni a névjegyzékbe.

Ezek a módosítások a törvénymódosítás kihirdetésének másnapján lépnek hatályba, így az idei nemzetiségi önkormányzati választásokon már alkalmazni kell azokat.

Emellett a bizottság javaslatára a 2019-es nemzetiségi önkormányzati választásokra előírták a nemzetiségi jelölőszervezetek legalább hároméves működési kötelezettségét.

Továbbá bevezetik – ugyancsak 2019-től -, hogy a nemzetiségi önkormányzati választáson is ugyanott szavazhassanak a nemzetiséghez tartozó választópolgárok, ahol a nem nemzetiségi jelöltekre, vagyis megszűnik az, hogy az érintetteknek két szavazókörbe kell menniük.