A román alkotmánybíróság úgy döntött, hogy az összeférhetetlenség miatt elítélt parlamenti és önkormányzati képviselők az elítéléstől számított három évig semmilyen választott tisztségre nem pályázhatnak.

Emiatt megkérdőjeleződhet egy román EP-képviselő mandátuma.

Romániában jogi vita alakult ki amiatt, hogy a tisztségbeli összeférhetetlenség vagy érdekellentét miatt elítélt törvényhozók megpályázhatnak-e más, addig általuk be nem töltött választott tisztséget az említett időszakban, vagy semmilyen választott funkcióért nem szállhatnak versenybe.

A félreértést az okozta, hogy a 2010/176-os törvény, amely a közszereplők feddhetetlenségének feltételeit szabályozza, úgy fogalmaz: az elítélt személyek nem pályázhatnak “ugyanarra” a tisztségre három évig. Ezt a román bíróságok szó szerint értelmezték, és ennek köszönhetően indulhatott a májusi európai parlamenti választáson Mircea Diaconu, aki függetlenként mandátumot is szerzett.

A bíróságokkal ellentétben a román országos feddhetetlenségi ügynökség úgy értelmezte a jogszabályt, hogy a tiltás valamennyi választott tisztségre vonatkozik.

A román Mediafax hírügynökség által pénteken idézett alkotmánybírósági döntés szerint a taláros testület ez utóbbi értelmezés mellett tette le a garast.

A román média szerint Diaconu elveszítheti EP-képviselői mandátumát. Őt korábban elítélték összeférhetetlenség és érdekellentét miatt, ezért a bukaresti központi választási iroda eredetileg nem hagyta jóvá az indulási jogát a májusi EP-választáson. Diaconu bírósághoz fordult, és első, valamint másodfokon egyaránt nyert. A bíróság arra hivatkozott, hogy a törvény szövege “homályos”, “pontatlan”, és nyelvtani értelmezés szerint Diaconu esetében a tiltás csak a romániai szenátori tisztségre vonatkozik, mert elítélésekor a bukaresti felsőháznak volt tagja.