Megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken a budapesti Andrássy út 47. és az Andrássy út 3. szám alatti épület 2004-es elidegenítése miatt akkori terézvárosi szocialista és szabad demokrata képviselők és a korábbi aljegyző ellen hűtlen kezelés vádjával indított büntetőper.

A csütörtökre meghallgatásra idézett vádlottak egyike sem tett vallomást.

A Fővárosi Főügyészség kérelmére vonta össze a bíróság az Andrássy út 47. szám alatti épület és az Andrássy út 3., azaz a Saxlehner-palota elidegenítésével kapcsolatos büntetőügyet.

A főügyészség 2011-ben emelt vádat a VI. kerület, Andrássy út 47. szám alatti műemlék palota áron aluli eladása miatt az önkormányzat szocialista és szabad demokrata frakciójának tagjai ellen. Az ügy 128 millió forintos hűtlen kezelés vádjával indult, mondván, az igennel szavazó képviselők megszegték az önkormányzat vagyongazdálkodására vonatkozó rendelkezéseket, amikor a soklakásos műemlék házat versenyeztetés nélkül az Ennet Kft.-nek adták el, az önkormányzat által megbízott értékbecslő cég által meghatározott vételárat elfogadva. A Saxlehner-palota esetében 573,8 millió forint a vád által közölt kárérték. A kettő együtt már különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésre módosítja a vádat. A vádlottak köre az egyesítéssel eggyel bővült, mert az egyik képviselő az Andrássy út 47. eladásakor nem volt jelen, de a másik palota eladását megszavazta.

Csütörtökön a bíróságon Rabin László volt kulturális alpolgármester megtagadta a vallomástételt azzal indokolva, hogy három éve jár a bíróságra ebben az ügyben, noha ő nem szavazta meg az Andrássy út 47. eladását. Az, hogy mégis itt áll, szerinte azt mutatja, hogy koncepciós perbe keveredett, ahol nem számít, milyen okirati bizonyítékot bocsát a nyomozóhatóság rendelkezésére vagy milyen tartalmú vallomást tesz.

A képviselő-testület 2004 júniusában szavazott először Saxlehner-palota eladásáról, de az erről szóló szerződést nem írták alá. Októberben ezért tartalmában is új előterjesztést nyújtott be Fürst György gazdasági ügyekért felelős alpolgármester. Ezt Rabin László például nem szavazta meg – mondta a bíróságon Fürst György -, a Terézvárosi Polgári Kör egyik képviselője viszont igen, őt azonban nem gyanúsították meg.

Hegedűs Károly, aki 2004-ben a jogi és ügyrendi bizottság elnöke volt, szintén nem tett vallomást. Annyit mondott, hogy egy népképviseleti szerv tagjaként a lelkiismerete szerint szavazott.

Tölgyessy Miklós a tulajdonosi bizottság akkori elnöke sem tett vallomást. A bíró azonban felolvasta korábbi vallomását, amelyben azt mondta, hogy az értékbecslő cég és az önkormányzat kapcsolatáról nem tud, erre Fürst Györgynek és a néhai Verók István polgármesternek volt hatásköre. Azt pedig csak 2005-ben, az Állami Számvevőszék jelentéséből tudta meg, hogy az államháztartási törvénnyel ellentétes az ingatlanok pályáztatás nélküli értékesítése.

A képviselő-testületi előterjesztésben mindkét palota esetében a Dollar Land Kft. értékbecslése szerepelt.

Az Andrássy út 47. szám alatti házat a cég 138 millió 946 ezer forintra becsülte lakottan, és a képviselő-testület ennek alapján 150 millióért értékesítette az épületet. Az ingatlan értéke a büntetőperrel párhuzamosan indult polgári perben kirendelt értékbecslő szerint lakottan 342-450 millió forint.

A Saxlehner-palotát a benne lévő Lotz-freskókkal, Róth Miksa-üvegablakokkal, egy részében selyemtapétával és velencei csillárokkal, lakottan, az értékbecslést alapul véve, 328 millió forintért adta el az önkormányzat két huszonéves nő még bejegyzés alatt álló projektcégének. Az épület – az ügyészség egy korábbi közleménye szerint – lakottan is 900 millió forintot ért.

A tárgyalás július 8-án folytatódik.