Figyelmeztetésben részesítette pénteken Jean-Marie Le Guen parlamenti kapcsolatokért felelős államtitkárt a közéleti személyiségek vagyonnyilatkozatait ellenőrző új francia hatóság, amiért a politikus a bevallásában alábecsülte ingatlanjai értékét.

 A Cahuzac-botrány nyomán tavaly októberben a kormányzó szocialisták által létrehozott szervezet először világította át a kormánytagok vagyonbevallását. Jérome Cahuzac akkori költségvetési miniszter tavaly márciusban azért volt kénytelen lemondani, mert eltitkolta külföldi bankszámláit.

A kormánytagoknak az áprilisi kormányátalakítást követően kézzel kitöltött vagyonbevallása mindenki számára hozzáférhető addig, amíg az érintettek tárcavezetők. Az új hatóság az illetékes állami szervek segítségével és a miniszterek meghallgatásával ellenőrizte le a dokumentumokat.

A hivatalos nevén a Főhatóság a Közélet Átláthatóságáért (HATVP) az új parlamenti kapcsolattartásért felelős államtitkárt azért részesítette figyelmeztetésben, mert “az érdekeltségébe tartozó ingatlanvagyonok értékét kisebb összegűre becsülte a hasonló javaknál megállapított árnál”.

A Le Monde című napilap értesülése szerint Le Guen 30-40 százalékkal becsülte alá az ingatlanjai értékét. A kormánytag a figyelmeztetést követően módosította vagyonnyilatkozatát – közölte a hatóság. Le Guen ellen ezért a HATVP nem tett feljelentést az ügyészségen, de a Le Monde számításai szerint több tízezer euró vagyonadót kell majd befizetnie.

Létrehozása óta ez volt a második nyilvános döntése a mintegy 8 ezer közéleti személyiség vagyonnyilatkozatát átvilágító hatóságnak. Márciusban Yamina Benguigui, azóta leváltott – frankofóniáért felelős – minisztert a hatóság feljelentette az ügyészségen, amiért a gyanú szerint több ízben is hazudott a vagyonnyilatkozatával kapcsolatban, és a figyelmeztetések után sem tüntette fel, hogy egy Belgiumban bejegyzett vállalkozásban tulajdonrésszel rendelkezik.

A 2013. október 11-én elfogadott törvény alapján hamis bevallás miatt egy politikus három év szabadságvesztéssel és 45 ezer eurós (13,9 millió forintos) pénzbírsággal sújtható.

Az új kormánytagok közül Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter, a 2007-es elnökválasztás baloldali vesztese, Francois Hollande államfő négy gyermekének anyja Párizs nyugati elővárosban, Boulogne-ban egy 1,2 millió eurós értékű 120 négyzetméter alapterületű lakással rendelkezik.

Manuel Valls kormányfőnek két lakása van. A Párizstól délre található Essonne megyében, ahol sokáig polgármester volt, valamint Párizsban is van egy 44 négyzetméteres kisebb ingatlana, amelyet 2010-ben 315 ezer euróért vásárolt.

Bernard Cazeneuve belügyminiszternek egy 550 ezer eurót érő, 120 négyzetméter alapterületű háza van, Arnaud Montebourg gazdasági miniszternek pedig a két lakása, a parkolója és a 2004-ben 221 ezer euróért vásárolt kertes háza mellett egy “1988-ban 28 ezer frankért” vásárolt Charles Eames fotel is szerepel a bevallásában, valamint egy 2007-ben vásárolt Peugeot 407-es típusú gépkocsi.

A legvagyonosabb Laurent Fabius külügyminiszter két házzal és egy lakással, összesen 3,34 millió eurós értékben, valamint 340 ezer eurós értékben bútorai és műtárgyai is vannak.

A legrészletesebb bevallást Najat Vallaud-Belkacem nőjogi, ifjúsági és sportminiszter készítette. Ő arról is beszámolt, hogy három ággyal, három asztallal, egy kanapéval, két fotellal, tíz székkel, egy hűtőszekrénnyel, egy mosógéppel és 22 ezer eurós értékben ékszerekkel rendelkezik.