Az Európa Tanács égisze alatt működő, strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletében elmarasztalta Németországot, amiért az állam fellépett a Gerhard Schröder exkancellár után nyomozó Bild című lap ellen.

Schröder 1998 és 2005 között volt Németország szociáldemokrata kancellárja. Választási veresége után nem sokkal annak a német-orosz gázkonzorciumnak az élére nevezték ki, amely az Északi Áramlat nevű, Oroszországból Európába gázt szállító vezetéket üzemelteti.

A Bild olyan, mások által megfogalmazott feltételezéseket tett közzé, amelyek megkérdőjelezték a gázvezeték létesítéséről a szerződést kancellárként még aláíró Schröder magatartásának tisztességes voltát. Az exkancellár fellépése nyomán a Bildet eltiltották a nyomozó újságírás eszközeivel szerzett értesülések egy részének közzétételétől.

A strasbourgi székhelyű, emberi jogi kérdésekben eljáró európai igazságügyi fórum most első fokon azt állapította meg, hogy a Bild magatartása nem lépte túl a véleménynyilvánítás szabadsága által oltalmazott tevékenység határát, és hogy a lap által vizsgált kérdések közérdekűek voltak. Ilyen esetekben a saját jó hírét védeni kívánó politikusnak többet kell eltűrnie, mint a hétköznapi átlagembernek – állapította meg a bíróság.