Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban megszavazta azt a négy ideiglenes EU-biztost, aki október 31-ig átveszi a májusi választáson EP-képviselői mandátumot szerzett – így az Európai Bizottságból kivált – eddigi biztosok feladatait.

José Manuel Barroso vezette Európai Bizottságnak ugyanis október végéig tart a mandátuma. Az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének kedden megszavazott új elnöke, Jean-Claude Juncker november elsején lép hivatalba az általa az elkövetkező hónapokban összeállítandó új Bizottság élén. Addig a régi Bizottság elvben teljes jogú testületként működik tovább, így az összes tárca élére vezetőt kellett találni a távozó biztosok helyett. Gyakorlatilag azonban a régi összetételű Bizottságtól már nem várhatóak nagyobb horderejű érdemi kezdeményezések.

Az ideiglenes biztosjelölteket ugyanaz a tagország állította, amelyik a most kivált eredeti biztost.

Az Európai Bizottságból ily módon távozott, EP-képviselővé vált Janusz Lewandowski lengyel pénzügyi programozási és költségvetési biztos helyére Jacek Dominik, a jogérvényesülési, alapjogi és uniós polgársággal kapcsolatos kérdésekben illetékes Viviane Reding luxemburgi biztos helyére Martine Reicherts, az ipar- és vállalkozáspolitikai ügyekkel foglalkozó Antonio Tajani olasz biztos helyére Nelli Feroci, Olli Rehn finn gazdasági és pénzügyi biztos helyére pedig Jyrki Katainen – volt finn miniszterelnök – kerül.

Ezek a személyi jelölések nem feltétlenül tükrözik egyben a tagországok kormányainak hosszabb távú szándékait – vagyis azok, akiket most az említett négy állam ideiglenes biztosnak jelölt, nem feltétlenül lesznek az érintett tagország biztosjelöltjei az elkövetkező öt évre, idén november elsejei hivatalba lépéssel.

Az EP egyetlen csomagban szavazott mind a négy biztosjelölt kinevezéséről – igennel 421-en, nemmel 170-en voksoltak, 32-en pedig tartózkodtak. Ahhoz, hogy az ideiglenes biztosok ténylegesen hivatalba lépjenek, a tagállami kormányokat megjelenítő Tanácsnak még hivatalosan meg kell erősítenie a döntést, de ez már csak formai kérdés, ellenvélemény nem várható.