Az alkotmánybíróságnak küldte el véleményezésre a horvát szábor a kétnyelvűségről szóló népszavazás kérdését.

A parlament azután hozta meg döntését, hogy az alkotmányügyi bizottság úgy ítélte meg, a népszavazáson felteendő kérdés nincs összhangban a horvát alkotmánnyal.

A civil kezdeményezők arra akarnak választ kapni a polgároktól, egyetértenek-e azzal, hogy a kisebbségek csak azokban a közigazgatási egységekben használhassák saját anyanyelvüket a horváttal egyenjogúként, ahol arányuk meghaladja az 50 százalékot (a jelenlegi egyharmad helyett).

Ezzel gyakorlatilag országszerte megakadályoznák a kisebbségi nyelvek használatát.

Az alkotmányügyi bizottság olvasata szerint az ilyen népszavazási kérdés nemcsak az alkotmányt sértené, hanem a különböző nemzetközi szerződéseket, köztük az uniós csatlakozási szerződést is.

A Vukovár “védelmére” alakult nacionalista civil szervezet népszavazási kezdeményezését közel 580 ezren írták alá, ez jóval több a választásra jogosultak törvényileg előírt 10 százalékánál. A civil szervezet azt akarja elérni, hogy Vukovárban ne lehessen kitenni a közintézményekre a kétnyelvű, horvát-szerb táblákat. A szerémségi városban, ahol az 1991-95-ös horvátországi háború idején súlyos harcok dúltak a szerb és a horvát erők között, hónapok óta tart az indulatos vita a városvezetés által kitett ciril feliratos táblák miatt.