Több százezer forintot is meghaladó összeggel jutalmazott nyomravezetőket a pekingi rendőrség, hogy a jövőben is ösztönözze a lakosságot a terrorveszély és más bűncselekmények jelentésére – számolt be a kínai média.

Egy Csang nevű férfi például azzal érdemelte ki a 10 ezer jüant (365 ezer forint), hogy jelentette: a főváros Tahszing kerületében engedély nélkül árusítanak benzint. Ennek eredményeként négy gyanúsítottat állítottak elő. A rendőrség üzemanyag tiltott értékesítésének bejelentéséért további három embernek 50 ezer jüant (1,8 millió forint) adott.

A hatóságok ugyancsak 50 ezer jüant ígérnek mindazoknak, akik szélsőséges vallási nézeteket tartalmazó könyvek nyomtatásáról, hosszúpengéjű kések eladásáról, robbanószerkezetek előállításáról szolgálnak megbízható információval.

A fővárosi rendőrség szóvivője beszámolt róla, hogy február óta több mint száz terrorizmussal kapcsolatos bejelentést kaptak, amiből hét bizonyult hasznosnak és vezetett konkrét biztonsági intézkedésekhez. Az illetékesek azt ígérték, hogy az informátorok kilétét titokban tartják.

A terrorveszély elhárítására hivatkozva Kína több városában hirdettek meg nyomravezetői jutalmat, így ez már működő gyakorlat Sencsen, Vuhan, Harpin és Szucsou területén, Belső-Mongóliában és Jünnan tartományban. A közbiztonsági minisztérium közlése szerint Belső-Mongóliában egész vagyon, 500 ezer jüan (18,2 millió forint), Jünnanban pedig 200 ezer jüan (7,3 millió forint) a maximálisan egyszerre kifizethető összeg.

A tárca telefonvonalat nyitott az effajta bejelentésekhez, de az emberek sms-ben, levélben, a világhálón és személyesen is kapcsolatba léphetnek a rendőrökkel. A módszer a leginkább veszélyeztetettnek tartott északnyugati Hszincsiang-Ujgur autonóm területen – ahol a hatóságok eddig jelentései szerint több tucat terrorcsoportra csaptak le és több száz gyanúsítottat vettek őrizetbe -, szintén hatékonynak bizonyult. Hivatalos közlés szerint a lakossági bejelentéseknek köszönhetően “11 terrorista sejtet hatástalanítottak és több mint 80 gyanúsítottat fogtak el”. Az informátorok védelmére itt külön intézkedéseket is hoztak.

Kínában – mindenekelőtt a muszlim vallású ujgurok lakta Hszincsiangban – több véres merénylet történt az elmúlt hónapokban, a támadók leggyakrabban használt fegyvere a kés.