Németországban panaszt nyújtott be nyújtott be az alkotmánybírósághoz egy csoport közgazdászprofesszor a bankunió ellen.

A Welt am Sonntag című vasárnapi lap beszámolója szerint az öt professzor a bankunió egyik fő eleme, az euróövezet 120 vezető bankjának tevékenységét az idén novembertől kezdve ellenőrző Egységes Felügyeleti Mechanizmus (SSM) miatt nyújtott be alkotmányjogi panaszt.

A bankunió a brüsszeli hatalomkoncentráció eddigi legsúlyosabb példája, és illegitim, mert az EU-ról szóló szerződések nem biztosítanak jogalapot a felépítéséhez. Ezért a rendszer ellentétes a német alaptörvénnyel – mondta a lapnak Markus Kerber, a csoport szóvivője.

A bankunió miatt a német adófizetőknek olyan hitelintézetekért is pénzügyi felelősséget kell vállalniuk, amelyekre nem terjed ki a nemzeti felügyeleti szerv hatásköre – tette hozzá.

Az SSM mellett a bankunió másik fő eleme 2016-ban felálló Egységes Szanálási Mechanizmus (SRM), benne a bankuniót alkotó tagállamok által közösen – a bankok befizetéseiből – feltöltött bankszanálási alappal (SBRF).

Az adófizetők pénzének kímélését szolgáló új rendszerben, 2016 januárjától a csődveszélybe került hitelintézetek megmentésének költségét az érintett bank tartozásának legalább 8 százalékáig a bank részvényesei, kötvényeinek tulajdonosai és nem biztosított betétesei állják majd, és ha ez a pénz nem elég, akkor belép a közös bankszanálási alap (SBRF), végszükség esetén pedig a közös euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM).

Németországban az ESM kialakítását is megtámadták az alkotmánybíróságon, de a testület elutasította az alkotmányjogi panaszokat.