Az utóbbi idők tapasztalatai szerint vannak olyan munkaadók, akik adóelkerülési szándékkal, olyan készpénzutalványokat bocsátanak ki, adnak a munkavállalóiknak, amelyeket ez utóbbiak közvetlenül készpénzre válthatnak – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvény szerint az utalvány akkor adómentes, ha megállapítható, hogy az utalvány mely termékre, szolgáltatásra – vagy milyen termék és szolgáltatáskörben – használható fel és a juttatás körülményei megfelelnek az adómentesség feltételeinek, továbbá, ha az utalvány nem váltható vissza.

A NAV május 17-én jelentette meg honlapján a visszaváltható, más utalványra beváltható utalványok adókötelezettségéről szóló tájékoztatóját, amelynek célja, hogy az utalványok kibocsátói, és a munkáltatók megismerjék a követendő szabályokat.

Az sem szabályos, ha az utalványt kibocsátó olyan feltételekkel értékesíti a munkaadóknak az utalványt, hogy azt náluk a munkavállalók közvetlenül készpénzre, vagy – az adómentesen adható utalványt – adóköteles utalványra válthatják be – hívták fel a figyelmet.

Ilyen például, ha a sporteseményre szóló jegy, bérlet vásárlására felhasználható utalványt a munkavállaló – az utalvány kibocsátójánál – élelmiszer vásárlására felhasználható utalványra válthatja be. Ilyenkor ugyanis a munkaadó nem fizeti meg a közterheket a juttatás után.

Végül a NAV megjegyezte: az utalványok használata gyakori és az esetek nagyobb részében a munkaadók, valamint az utalványt kibocsátók a hatályos jogszabályok betartásával járnak el.