Barack Obama amerikai elnök rendeletet írt alá, amelyben megnehezíti a munkaügyi törvényeket megszegő cégek számára, hogy megrendeléseket nyerhessenek el szövetségi kormánytól.

Az esemény különös jelentőséggel bír, mert a szövetségi képviselőház egy nappal korábban megszavazta, hogy alkotmányos jogkörének túllépése – a rendeleti úton való kormányzás – miatt bírósági eljárás induljon Barack Obama elnök ellen.

John Boehner, a szövetségi képviselőház elnöke szerint Obama az elmúlt években a törvényhozói hatalom aláásására és a törvényhozási eljárás megkerülésére törekedett, az elnök viszont azt állítja, hogy a rendelet-kibocsátással annak a tehetetlenségnek akarja elejét venni, amely a kongresszus kompromisszumra való képtelenségéből fakad.

Az új elnöki direktíva a 2016-ban megkötendő szerződésekre vonatkozik. Az új szabályok értelmében azok a magáncégek, amelyek félmillió dollárnál nagyobb értékű szövetségi kormányzati megrendelésre pályáznak, három évre visszamenőleg fel kell fedniük, hogy nem szegték-e meg a munkaügyi előírásokat. A rendelet meghatározza, hogy a kormányzati szervek a szerződések odaítélésekor miként mérlegeljék a cégek által elkövetett mulasztásokat.

Az új rendszer a folyamatban lévő viták rendezésére ösztönzi majd a vállalatokat, a polgárjogi vagy egyéb panaszokkal élő alkalmazottak pedig számára lehetővé teszi, hogy kötelező döntőbírósági megállapodások helyett rendes bíróságon próbáljanak meg elégtételt szerezni.

“Ha valaki üzleti kapcsolatba akar lépni az Egyesült Államokkal, annak tiszteletben kell tartania a munkásainkat. Tiszteletben kell tartania az adófizetőinket” – jelentette ki Barack Obama.

A kormányzat részéről rámutattak, hogy a szövetségi intézményekkel szerződő 24 ezer vállalat többsége betartja a törvényt. Az új szabályok kizárólag a bizonyított szabálysértésekre korlátozódnak majd, tekintet nélkül a nem bizonyított állításokra.

Az elnöki direktíva azt követően született, hogy Tom Harkin demokrata szenátor tavaly kimutatta: a szövetségi megrendeléseket elnyert cégek közül több is azon vállatok közé tartozik, amelyekre a legsúlyosabb bírságokat szabták ki a szövetségi munkajogi törvények és munkaügyi előírások megsértése miatt.

Barack Obama idén több tucat rendeletet adott ki. Az elnök egyebek között arra utasította a szövetségi szerveket, hogy emeljék fel 10 dollár 10 centre az alkalmazottjaik minimális órabérét, és megtiltotta ezeknél az intézményeknél a meleg, a leszbikus, a biszexuális és transznemű (LGBT) munkatársakkal szembeni diszkriminációt.

A szakszervezetek üdvözölték az új rendeletet, de több munkáltató kifogásait fejezte ki azzal kapcsolatban.