A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) megfontolt, a minőséget garantáló felsőoktatási törvény elfogadását szorgalmazza, a minősítő szervezet szerint a legutóbbi módosítás olyan paragrafusokat emelt a jogszabályba, melyek az egyetemi tanárok presztízsét megkérdőjelezik.

A testület közleményében kifejtette: indokolt, hogy egyes területeken alkotói eredmény alapján legyen a kiváló szakember professzor, ám a művészetek, sporttudomány területén is csak azok váljanak egyetemi tanárrá, akik kiváló oktatók és nem csak neves művészek, sportolók. Utóbbiak számára megfontolandó speciális egyetemi tanári cím adása, szigorú minőségbiztosítási eljárással – mutattak rá.

Közölték: a MAB a jelenlegi jogszabályi keretekben nem tudja teljesíteni az európai sztenderdeknek való megfelelést. A sebtében végrehajtott törvénymódosítás, az egyetemi tanári kinevezések megengedő volta, a MAB minőségi kifogásainak figyelmen kívül hagyása miatt kétséges a közelgő értékelésnél a MAB ENQA tagságnak való megfelelése. Az esetleges kudarc hatalmas erkölcsi és anyagi károkat okozhat a magyar felsőoktatásnak – jegyezték meg, hozzátéve: a MAB elvárja az Országgyűléstől, hogy megfontolt, a minőséget garantáló felsőoktatási törvényt fogadjon el.

A MAB szerint a felsőoktatás átgondolatlan törvénymódosításokkal és PPP beruházásokkal, a demográfiai adatokat figyelembe nem vevő oktatáspolitika nyomán nehéz helyzetbe került. A helyi érdekeket előtérbe helyező támogatások a források szétaprózását, a képzések színvonalcsökkenését eredményezték. Nem halogatható a felsőoktatás szervezetének, finanszírozásának átgondolása, minden érdekelt fél bevonásával történő alapos megvitatás után egy koherens felsőoktatási törvény elfogadása – írta állásfoglalásában a MAB.

A felsőoktatási törvény júliusban elfogadott módosítása, amely többek között a kancellári rendszer bevezetését is lehetővé teszi ősztől, tartalmazza: a sporttudományi felsőoktatásban az olimpiai érem megszerzése “a doktori fokozattal egyenértékűnek minősül”, míg a művészeti felsőoktatásban bizonyos díjak ugyanígy annak minősülnek. Bővíti a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottságot a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egy-egy delegáltjával. A kormány felhatalmazást kapott továbbá arra, hogy rendelettel szabályozza a MAB elnöke, tagjai, tisztviselői tiszteletdíját, a MAB létrehozásával, működésével összefüggő kérdéseket.