Várhatóan már a közeljövőben partnerük gyermekét is örökbe fogadhatják a bejegyzett homoszexuális párok tagjai Csehországban, ezt az a törvénymódosítás tenné lehetővé, amelyet több párt képviselője közösen készített elő a parlamenti alsóházban.

A kormánykoalíció és az ellenzéki képviselők egy csoportjának közös indítványát pénteken terjesztették hivatalosan a parlament elé – közölte Radka Maxová, az Igen (ANO) mozgalom képviselője.

“Ha a bejegyzett homoszexuális párok közösen gyermekeket akarnak nevelni, akkor törvényesen lehetővé kell nekik tenni, hogy (tagjaik) partnerük gyermekéről vagy saját gyermekükről minden félelem nélkül, törvényes alapon gondoskodjanak” – mondta Maxová újságíróknak.

Kijelentette: “A gyermekeknek családban kellene felnőniük, legyen az heteroszexuális vagy homoszexuális. A jó szokásokat a családokban sajátítják el. Ugyanakkor a gyermekek biztonságát is figyelembe kell venni.”

A homoszexuálisok bejegyzett partnerségét lehetővé tevő törvény 2006 július elsején lépett életbe Csehországban. Azóta összesen mintegy háromezer egynemű kapcsolatot legalizáltak. A bejegyzett partnerek “válása” nagyon ritka.

A volt Csehszlovákiában a homoszexualitás 1961-ig tilos és büntethető volt. Bár a törvényt hatályon kívül helyezték, az 1989-es rendszerváltást követően is csak mintegy tíz éves harc eredményeként, társadalmi vita után vált lehetővé a regisztrált partnerség. A törvényt 2006 márciusában Václav Klaus államfő ugyan megvétózta, de a képviselőház az elnöki döntést felülbírálta, s így a törvény hatályba léphetett.

A bejegyzett partnerségről szóló törvény részletesen szabályozza a homoszexuális kapcsolat hivatalossá tételét, a felek kötelességeit partnerükkel szemben, az egymás egészségi állapotát érintő információkhoz való jogot, valamint a másik eltartását (szükség esetén) és az öröklést.

A homoszexuális párok tagjai eddig is szabadon nevelhették saját gyermeküket, de a másik partner hivatalosan nem számított szülőnek. A mostani törvénymódosítás ezen a helyzeten változtatna, s lehetővé teszi a gyermekek örökbe fogadását a nem szülő által is. Az örökbefogadásról bíróság döntene. Amennyiben a gyermek idősebb 12 évesnél, az ő egyetértésére is szükség lenne. A 2011-es népszámlálás adatai szerint a bejegyzett, illetve a be nem jegyzett homoszexuális párok akkor majdnem ezer kiskorú gyermeket neveltek.

Idegen gyermekek örökbe fogadását a törvény továbbra sem engedélyezné. A törvénymódosítási kezdeményezést a képviselőház elnöke (Jan Hamácek) és alelnöke (Jaroslava Jermanová) is aláírta.

Egy országos felmérés szerint a törvénymódosítással a megkérdezettek 58 százaléka ért egyet. Az idegen gyermekek örökbe fogadását homoszexuális párok által a csehek 45 százaléka támogatja. Ez mindkét esetben nagyjából duplája a tíz évvel ezelőtti támogatásnak.