Az adóhatóság szerint nem utal jövőbeni jogszabályváltozásra a reklámadó bevallásnak az az oldala, amely önellenőrzésre ad lehetőséget akkor, ha az új adó hazai, illetve uniós jogszabályokba, normákba ütközik.

“Semmi rendkívüli nincs abban, hogy a reklámadó bevallási nyomtatványának tervezetében szerepel egy olyan oldal, amelyen a cég önellenőrzést hajthat végre arra hivatkozva, hogy az új adó hazai, illetve uniós jogszabályokba, normákba ütközik” – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai sajtóirodája.

Hozzátették: 2007 óta valamennyi bevallási nyomtatvány tartalmazza ezt a nyilatkozatot az önellenőrzés ilyen tartalmú indoklására az adózás rendjéről szóló törvény előírásainak megfelelően.

A reklámadó bevallására szolgáló új, 1494 jelű bevallási nyomtatvány tervezete sem tér el ebben a többi nyomtatványtól, ugyanolyan lehetőséget biztosít az adózó számára az önellenőrzés indoklásában, mint bármely más, egyéb adónem bevallására szolgáló nyomtatvány.

Közölték: ebből adódóan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevallási nyomtatványa nem utal semmiféle jövőbeni jogi változásra. Hozzátették: a NAV felkészült a reklámadó augusztus 20-áig történő bevallására, illetve az utána következő ellenőrzésekre.

A sajtóban megjelent hírek arról számoltak be: a reklámadó bevallási nyomtatványa tervezetének rendkívüli része “egy olyan oldal, amelyen a cég önellenőrzést hajthat végre arra hivatkozva, hogy az új adó hazai, illetve uniós jogszabályokba, normákba ütközik”.