A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület első alkalommal települ ki a Sziget fesztiválra. Az eddigi hamis tárgyak kiállítását kibővítve ezúttal előadásokkal, performanszokkal, kvízekkel és nyereményjátékokkal is várják a fesztiválozókat!

Európa egyik legkedveltebb fesztiválján, a Sziget fesztiválon belül a Civil Sziget ad otthont augusztus 13-tól a HENT No kamu! elnevezésű programsátrának. A 100 négyzetméteres nagysátorban számos előadással, performansszal, kvízzel, nyereményjátékkal várják a fesztiválozókat a fesztivál ideje alatt szerdától vasárnapig 12-20 óra között.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület partnerei, akik a No kamu! programsátorban is jelen lesznek, a HIPAvilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A sátor létrejöttét az EU Belső Piaci Harmonizációs Hivatala is támogatta.

A figyelemfelkeltő plakátok és játékok angol nyelven is rendelkezésre állnak majd, a tárlatvezetések, előadások angolul is meghallgathatóak lesznek.

Hamis tárgyak kiállítása

Ma a világon már mindent hamisítanak a napszemüvegtől a mobiltelefonon keresztül az autóabroncsig. A vitrinekben néhány érdekes és meglepő példát tekinthet meg a betérő, sőt, lesznek olyan termékek is, amiket meg lehet fogni, vizsgálni. Vajon egy gyanútlan vásárló könnyűszerrel felismeri, hogy hamisítványt tart a kezében? Miből és hogyan lehet ezt kideríteni? A stáb szívesen válaszol a kérdésekre és leplezi le a tárgyak legtöbbször nem is olyan könnyen felismerhető hamisítványokat.

Előadások, performanszok, műhelyek

A programsátorban interaktív előadásokon, performanszokon is részt vehet a fesztiválozó, ahol meghívott vendégek, előadók beszélnek a szellemi tulajdonról, azaz az iparjogvédelemről és a szerzői jogról, sőt, az is ki fog derülni, hogyan lehet valakiből igazi rocksztár.

Életveszélyben: hamis autóalkatrészek térhódítása

Mi történhet egy balesetnél, ha hamis légzsákot építettek az autóba? Árthat az autók elektronikájának, ha hamis szoftverekkel állítják be? A Magyar Autós Szakmai Szövetség elnökségi tagja Giczy Árpád beszél az autóalkatrész-hamisítás veszélyeiről és a vezetőkre, utasokra gyakorolt félelmetes következményeiről.