Nincs akadálya annak, hogy az önkormányzati választáson induló jelöltek kikérjék a névjegyzékben szereplők adatait és azokat egy adatfelhasználási szerződés aláírása után átadják a jelölőszervezetüknek – ismertette Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének álláspontját.

Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Bizottság ülésén elmondta: a választási eljárásról szóló törvény szerint a nyilvántartásba vett jelöltek, illetve jelölőszervezetek – ha megfizetik a törvényben előírt díjat – hozzájuthatnak a választókerület névjegyzékében szereplők név- és lakcímadataihoz.

Mint mondta, az országgyűlési és az európai parlamenti választáson ez egyszerű volt, az önkormányzati választáson azonban a több szint és választástípus miatt akár 41 millió forintba is kerülhetett volna a jelölőszervezeteknek, ha az összes választó adatához hozzá kívántak volna jutni, de ha a jelöltek igénylik az adatokat, ez az összeg alacsonyabb lehet. (A jelölőszervezeteknek az adatokért a listán megválasztható jelöltenként 101 500 forintot kellene fizetniük. A listán szereplő jelölteknek azonban ugyanezen adatok kikérése összesen 101 500 forintba kerül.)

Az NVI elnöke elmondta: egyeztetett a pártok képviselőivel és Péterfalvi Attilával, a NAIH elnökével.

Péterfalvi Attila tájékoztatása szerint nincs akadálya annak, hogy a választáson induló jelölt kérje a választók név- és lakcímadatait, majd az adatbázist egy adatfelhasználási szerződés aláírását követően átadja a jelölőszervezetnek – mondta Pálffy Ilona. További előírás, hogy a névjegyzéki adatokat kérő jelölteknek be kell jelentkezniük az adatvédelmi nyilvántartásba, jelezve, hogy fel kívánják használni az adatokat – tette hozzá.

Az NVI elnökének közlése szerint így egy jelölőszervezet több mint négymillió forintért juthat hozzá a választói névjegyzékben szereplő több mint nyolcmillió választópolgár név- és lakcímadataihoz.