Idén ismét mediációs nemzetközi konferenciának adjon otthont Magyarország. A II. Mediációs Panorámát – az OBH fővédnökségével – 2014. szeptember 4-dike és 6-dika között Keszthely városa rendezi. Számos hazai előadó mellett vendégek érkeznek Franciaországból, Svájcból, Belgiumból, Horvátországból, Németországból, Olaszországból, s még Brazíliából és Mauritiusról is.

Az emberi lét szükségszerű velejárói a konfliktusok. Bruce Lee mondta, „a konfliktusok megoldásának módszere nem a frontális ütközés, hanem haladás a konfliktusok mellett, miközben megtanuljuk azt kezelni, s lassan magunk mögött hagyni”.

A mediáció a jogviták békés rendezését célul tűző technika. A puskaporos, feszültségekkel telt légkör helyett a békére, a nyugalomra asszociál. Alkalmazója nem pusztán az adott per, hanem az abban manifesztálódó konfliktus feloldását kívánja elérni.

A közvetítői eljárás már nem mondható Magyarországon sem nóvumnak; a 2002. évi LV. törvény elmúlt egy évtizedes, s mára a bírósági közvetítés új szabályrendszerének első tapasztalatai is összegezhetők. Sokan vannak azonban akik a mai napig nem igazán ismerik, vagy nem hisznek benne. Mások ugyanakkor már túl vannak a megismerkedés örömén és nehézségein, s a továbbfejlesztésen gondolkodnak. Abban a helyzetben vagyunk tehát (még, vagy már, ez megítélés kérdése), hogy egyszerre kell a mediációval foglalkozóknak mindkét igényre reflektálniuk.

A „Bírók a Mediációért” Egyesület 2011-ben abból a célból alakult, hogy a közvetítést az igazságszolgáltatás rendszerében népszerűsítse, segítse meghonosítását. Merész célt tűzött ki akkor, amikor 2013-ban az Országos Bírósági Hivatal fővédnökségével Kőszegen és Szombathelyen megszervezte az I. Mediációs Panoráma nemzetközi konferenciát. Az Egyesült Államoktól Franciaországon keresztül Szlovéniáig számos országból érkeztek vendégek, akik ismereteiket, tapasztalataikat, kutatási eredményeiket mintegy százötven résztvevővel osztották meg.

A tavalyi konferencia sikere szolgáltatott az Egyesületnek muníciót, hogy Magyarország idén is mediációs konferenciának adjon otthont. A II. Mediációs Panoráma nemzetközi konferenciát – ugyancsak az OBH fővédnökségével – 2014. szeptember 4-dike és 6-dika között Keszthely városa rendezi. Számos hazai előadó mellett vendégeket várunk Franciaországból, Svájcból, Belgiumból, Horvátországból, Németországból, Olaszországból, s még Brazíliából és Mauritiusról is. A konferencia – részben workshopok keretében – foglalkozik a mediáció magyarországi helyzetével, kitér az eljárási kódexek jelenleg folyó kodifikációjához kapcsolódó kérdésekre, az állami szerepvállalásra, bemutatja a bevált gyakorlatokat, elemzi a közvetítés helyét egyes jogterületeken (polgári és családjogi, büntető és szabálysértési ügyekben, a gazdasági és a munkajogban). Külön blokk foglalkozik a közjegyzői szereppel, s hazai bírósági közvetítők esetgyakorlatot is tartanak. A konferenciát színes társasági programok is kísérik.

A „Bírók a Mediációért” Egyesület örömmel várja az érdeklődő kollégák jelentkezését.

Részletes program, további információk, jelentkezés