Magyarország mintegy 1100 kilométer hosszúságú schengeni külső határszakaszán a légi támogatás fontos elem az illegális migráció felderítésében – mondta Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány Bácsbokodon, a Bácska Helikopterbázis átadásán.

Magyarország – földrajzi elhelyezkedéséből adódóan – az Európai Unió területére irányuló illegális migráció egyik fő útvonalán helyezkedik el – mutatott rá az országos rendőrfőkapitány.

Papp Károly elmondta, hogy a létesítmény az Európai Unió Külső Határok Alap és a Belügyminisztérium finanszírozásával, 307,5 millió forint támogatás felhasználásával készült el.

Szólt arról, hogy 2010-től folyamatosan emelkedett az illegális migránsok száma, amely 2013-ban érte el legmagasabb értéket.

Az elmúlt három évben a határsértések és a határforgalom ellenőrzése vonatkozásában a legterheltebb a magyar-szerb határszakasz volt – tette hozzá.

Papp Károly emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány 2011-ben a rendőrség határrendészeti szolgálati ága, végrehajtó állományának a megerősítésére 600 fős létszámfejlesztést biztosított.

Az Európai Unió Külső Határok Alapja mintegy 10 milliárd forint támogatást biztosított a csatlakozás óta hazánk számára korszerű eszközök beszerzéséhez – hangsúlyozta a rendőrfőkapitány, hozzátéve, hogy 2015 közepéig további 4,5 milliárd forint összegű fejlesztés valósul meg.

Tájékoztatása szerint ebből az összegből 237 gépjárművet vásárolnak, Mohácson folyami határőrizeti rendszert alakítanak ki, valamint Szegeden határrendészeti oktatóbázis épül.

Papp Károly reményét fejezte ki, hogy a Külső Határok Alapot felváltó, Belső Biztonsági Alap támogatásával lesz lehetőség új helikopter beszerzésére is.

A helikopterbázison a rendőrség saját tulajdonában lévő helikoptere mellett leszállt egy bérelt helikopter is, amelyet szintén az Európai Unió Külső Határok Alapjának támogatásával, mintegy 2 millió euró összegben, közbeszerzési eljárás során választottak ki.

Berta Krisztina, a BM európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára kiemelte, hogy 1998 óta jut a belügyi terület európai uniós forrásokhoz.

Fontosnak nevezte, hogy az Európai Unió 2020-ig tartó költségvetési ciklusában, az előző hétéves ciklusban kapott támogatással megegyező, 12,1 milliárd forint áll majd rendelkezésre a határvédelem fejlesztésére.

Elmondták, hogy jelenleg a bérelt helikopterrel együtt kilenc helikopter áll a határőrizet rendelkezésére, amelyeket a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnoksága üzemeltet.