Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke stratégiai célként határozta meg a bíróságok központi igazgatásának átlátható működését. A jogszabálytervezetek véleményezése, illetve a jogalkotási kezdeményezések során a bírósági vezetők, a bírói kar, illetve az Országos Bírói Tanács (OBT) javaslatai és véleménye ennek jegyében a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt kapott.

Ezzel az elmúlt két és fél év során folytatott gyakorlattal egyezően az OBH összegyűjtötte és a bíróságoknak véleményezésre megküldte a bírói jogállási és szervezeti törvények módosítására vonatkozó, a bírósági szervezetben felmerült, de korábban még a jogalkotóhoz el nem juttatott javaslatokat.

E javaslatcsomag 17 pontban foglalja össze a közelmúltban a bírósági vezetői értekezleteken, OBT üléseken, illetve más bírósági szakmai fórumokon felvetődött, jogszabály-módosítást is igénylő kezdeményezéseket. Ezek között vannak egyrészt konkrét normaszöveg-javaslatot is tartalmazó, technikai jellegű módosítások – például az ülnökválasztás szabályaira, a jubileumi-jutalom számítására, a katonai bírák kinevezésére vonatkozó javaslatok. Vannak továbbá koncepcionális jellegű, akár konkrét szövegjavaslat nélkül megküldött kezdeményezések is – albírói tisztség lehetséges bevezetése, tanácselnöki tisztség határozott idejűvé alakítása, vezetői pótlékok rendszerének átgondolása.

A bíróságok észrevételeinek feldolgozása jelenleg is zajlik, a javaslatcsomag megtárgyalása az OBT napirendjén is szerepelni fog. A bírósági szervezetből érkező vélemények figyelembevételével készült javaslatot az OBH még az ősz folyamán továbbítani fogja a jogalkotó felé.