Háborús bűnök megalapozott gyanújával vett őrizetbe a boszniai rendőrség 13 egykori boszniai szerb katonát hétfőn.

A hatóságok közleményében az áll: a férfiak a gyanú szerint az 1992-95-ös boszniai háború idején több tucat boszniai horvát és muszlim meggyilkolásában vettek részt a Mica nevű fegyveres erő tagjaiként. Emellett Bosznia-Hercegovina északi részén részt vettek a horvát és bosnyák nemzetiségűek üldözésében, erőszakos kitelepítésében, törvénytelen fogva tartásában, valamint a horvát és bosnyák ingatlanok kirablásban és rongálásban – fogalmazott a Nezavisne Novine című boszniai napilap által ismertetett rendőrségi közlemény.

A elfogottak között olyan személyek is vannak, akik a háború idején a rendőrség magas rangú tisztjei voltak.

A nyomozást a hágai Nemzetközi Törvényszék kezdte meg, majd az ügyet a bosznia-hercegovinai igazságszolgáltatásnak továbbította.

A hágai törvényszéken egyébként még mindig folyik a boszniai háború főszereplőinek pere, Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és Ratko Mladic egykori hadseregparancsnok ügyében nem született még döntés. A volt Jugoszlávia területén 1991 óta elkövetett, a nemzetközi humanitárius jogot súlyosan sértő cselekményekért felelős személyek megbüntetésére 1993-ban létrehozott Nemzetközi Törvényszék mandátuma az év végén lejár. A bíróság megbízatását az újabb ügyek és az elhúzódó tárgyalások miatt már többször meghosszabbították.