Áldozatvédelmi Szabadegyetemet tartottak szerdán Szegeden. A Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében című pályázat kapcsán a résztvevők összegezték tapasztalataikat.

Juhász Tünde, a programot szervező egyik partner, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta: a pályázat eredményeként létrejött egy krízis intervenciós csoport, valamint áldozatvédelmi kabinet alakult, amely folyamatosan figyelemmel kíséri az áldozatok sorsát.

Létrejött a sértetteket gondozó pszichológusi szolgálat, megvalósult a magas bűnügyi fertőzöttségű területek, lakótelepeken élők védelmi programja. Itt elsősorban az idősebb korosztály bűnmegelőzési képzéséről volt szó – tette hozzá.

Németh Ágnes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője egyebek mellett a rendőrség iskolai programjairól, az áldozatsegítésről, az emberkereskedelemről, a drogfogyasztásról és a külföldi munkavállalás veszélyeiről beszélt.

Felhívta a figyelmet arra, ha valaki külföldön vállal munkát, fokozott veszélynek van kitéve. Jellemzően, az válik áldozattá, aki nem, vagy csak kicsit beszél nyelveket, nem nagyon van szakmája, vagy hosszú ideje nem dolgozott és kap egy jó ajánlatot, de végül kihasználják. A szakember azt tanácsolta, hogy munkavállalás előtt mindenki tájékozódjon.

A harmadik konzorciumi partner, Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke elmondta: az elmúlt három évben kiderült, hogy a különböző szervek együtt erősebbek.

Közölte: tájékoztató szolgáltatásukkal több ezer embert értek el. A Bűnmegelőzési Irodában több százan fordultak meg, több mint húsz alkalommal tartottak előadást, közel kétezer ember kapott olyan eszközt, amely a mindennapi biztonságát szolgálta, az ajtóéktől a szomszédhívóig.

A programban együttműködő partner volt a Szeged-Csanádi Egyházmegye is. Kothencz János, az egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. szegedi polgármesterjelöltje az egyének felelősségét hangsúlyozta.

Az egyén sokszor még mindig nem éli meg, nem érzi meg annak a felelősségnek a súlyát, ami ahhoz szükséges, hogy szolidaritást vállalva az őt körülvevő környezettel, az abban levő emberekért, valóban jelét, jelzését adja, fogalmazza meg, mindannak amit lát – mondta, arra utalva, hogy korábban egy ember megrugdosta a fiát Szegeden, de a járókelők nem léptek fel.

Végül egy újságcikk alapján indult nyomozás. A legfontosabb, hogy mindenki találjon segítséget, és tudja, nincs egyedül – hangsúlyozta.