Négy miniszteri biztost neveztek ki az Igazságügyi Minisztériumban (IM). Trócsányi László igazságügyi miniszter erről szóló utasításai a Hivatalos Értesítő legfrissebb, szerdai számában jelentek meg. Megjelent Budai Gyula miniszteri biztosi kinevezése is, amelyben feladatait is részletezik.

Szeptember 16-i hatállyal Baranyai Gábort a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki a miniszter. Megbízatása 2015. március 15-ig szól. 

Miskolczi Barna a büntetőeljárásjog reformjával, az új szabályozási rendszer kialakításával, továbbá a kapcsolódó jogszabályok előkészítésével összefüggő feladatok irányítására és összehangolására nevezte ki miniszteri biztossá a tárcavezető. Miskolczi Barna irányítja a büntetőeljárási törvény kodifikációjával összefüggő feladatok ellátását is az IM-ben.

A jogászképzés áttekintésével, az új képzési és szabályozási rendszer kialakításával, továbbá a kapcsolódó jogszabályok előkészítésével összefüggő feladatok irányításával és összehangolásával Vízkelety Mariannt bízták meg.

A polgári perrendtartás reformjával, az új szabályozási rendszer kialakításával, továbbá a kapcsolódó jogszabályok előkészítésével összefüggő feladatok irányítására és összehangolására Wopera Zsuzsannát nevezte ki az igazságügyi miniszter. Wopera Zsuzsanna miniszteri biztosként koordinálja az IM-ben a polgári perrendtartásról szóló törvény kodifikációjával összefüggő feladatok ellátását is – olvasható a miniszteri utasításban.

A három miniszteri biztos kinevezése szeptember elsejétől 2015. február 28-ig szól.

A szerdai Hivatalos Értesítőben ismertetik azt is, hogy Budai Gyula – az előző Orbán-kormányban a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára – a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosaként az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felel. A fideszes országgyűlési képviselő kinevezése szeptember elsejétől visszavonásáig – de legfeljebb hat hónapra – szól.

A miniszteri biztosnak az embargó miatt szükségessé váló külgazdasági intézkedésekre kell javaslatokat tennie, segítenie kell az embargóval sújtott mezőgazdasági és agrárvállalkozásokat, élelmiszer-feldolgozókat és vállalkozásokat piacaik megtartása érdekében. Budai Gyula feladata lesz a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottságban az együttműködés elősegítése, kapcsolattartás az embargóval érintett magyar vállalkozásokkal, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-vel. Ugyancsak a biztos feladata lesz a keleti nyitás politikája keretében az oroszországi piacon nem értékesíthető mezőgazdasági termékek más régiókban történő eladási lehetőségének vizsgálata és új piacok felkutatása.