Olyan kiszámítható életpályát kívánnak kialakítani a büntetés-végrehajtás (bv) területén is, amelyben mind az anyagi, mind az előmeneteli lehetőségek biztosítva vannak – mondta Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára Budapesten, a büntetés-végrehajtási szervezet napja alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésen.

Az államtitkár a börtönőrök védőszentje, Szent Adorján (szeptember 8-ai) ünnepe alkalmából miniszteri elismerésben részesített számos bv-dolgozót, és átadta a Pintér Sándor belügyminiszter által adományozott csapatzászlót a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet részére.

Tasnádi László ünnepi beszédében azt mondta, az életpályamodell kialakítása jelenleg is folyik a Belügyminisztériumban. Arra kérte az állomány tagjait, mondják el gondolataikat a modellel kapcsolatban, mert azzal is alakíthatják azt.

Az állománygyűlésen felolvasták a belügyminiszter ünnepi parancsát a büntetés-végrehajtási szervezet napja alkalmából. Ebben Pintér Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a büntetés-végrehajtás személyi állománya hajtja végre a törvények megszegéséért Magyarországon kiszabható legsúlyosabb büntetést, a szabadságelvonást. A haza szolgálatában és a “büntető igazságszolgáltatásban” végzett munka minden nap fegyelmet, becsületet és tisztességet követel meg a büntetés-végrehajtásban dolgozóktól – fogalmazott parancsában a belügyminiszter.

Hozzátette, a bv dolgozói az elmúlt években bizonyították, hogy minden időszakban, rendkívüli helyzetekben képesek feladataikat kifogástalan szakmai színvonalon ellátni. Magyarország kormánya és a Belügyminisztérium vezetése tiszteli munkájukat, a társadalom pedig elismeri a szolgálatuk során nyújtott teljesítményüket – fogalmazott a belügyminiszter.

Pintér Sándor ünnepi parancsában felhívta a figyelmet arra is, hogy jövőre hatályba lép a büntetés-végrehajtási kódex. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a jogalkotók régi adósságot teljesítettek azzal, hogy a büntetés-végrehajtásban dolgozók munkája végre a legmagasabb szintű jogszabállyal, törvénnyel lesz szabályozva.

Ez egyértelmű elismerése a munkájuk fontosságának, de egyben nagy felelősséget is jelent. Az új jogszabály által nyújtott keretek modernizálják és évtizedekre átalakítják a büntetés-végrehajtást – írta a belügyminiszter.

Pintér Sándor hozzátette: nem változik azonban, hogy a rendnek és biztonságnak továbbra is a legfontosabb társadalmi értékek között lesz helye, és ezen értékek védelmezőit mindig a legnagyobb erkölcsi megbecsülés kell, hogy övezze.

Az ünnepségen ismertették Pintér Sándor belügyminiszter parancsát: a miniszter szeptember 1-jei hatállyal a büntetés-végrehajtási szervezet hivatásos állományába helyezte át Lajtár Józsefet, az Országos Rendőr-főkapitányság korábbi gazdasági főigazgatóját, és kinevezte őt a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka gazdasági és informatikai helyettesévé.

Pintér Sándor a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet személyi állományának hosszú időn át kimagasló színvonalon végzett szakmai munkájáért, közösségi erejéért, az igazságszolgáltatás, a közrend és a közbiztonság ügye iránti elkötelezettségéért csapatzászlót adományozott az intézetnek.

Cséri Zoltán dandártábornok, az intézet parancsnoka a zászló átvétele után úgy fogalmazott, a csapatzászló szimbolizálja számunkra az esküjükhöz és a szervezethez való feltétlen hűséget, valamint olyan értékeket és erényeket, mint az összetartozás, a helytállás, az önfeláldozó szolgálat.

Elmondta, a több mint 120 éves intézet szakmai munkájának elismerése egyben a jelenlegi és jövőbeni munkatársak felelőssége is, hogy továbbra is méltók legyenek a kitüntető címre.

A büntetés-végrehajtási szervezet minden évben – immár 19. alkalommal – szeptember 8-án, Szent Adorján napján emlékezik a fegyőrök védőszentjére. Szent Adorján hitéért mártírhalált halt római katona volt Maximianus császár uralkodása alatt.