Németországban kiterjesztik a kettős állampolgárság intézményét, a törvényhozás felsőházának (Bundesrat) pénteki ülésén elfogadott törvény alapján a külföldi állampolgárságú szülők gyermekei bizonyos feltételekkel a szülők állampolgárságát és a német állampolgárságot is felvehetik.

Az egyhangúlag elfogadott törvénymódosítás értelmében részlegesen megszűnik az a szabály, miszerint az Európai Unión kívülről érkezett bevándorlók Németországban született vagy nevelt gyermekeinek 18 és 23 éves kor között el kell dönteniük, hogy a német állampolgárságot vagy szüleik állampolgárságát választják.

Ezentúl az érintett körben a szülők állampolgárságával és a német állampolgársággal is rendelkezhetnek mindazok, akik a 21. évük betöltéséig legalább 8 évet töltöttek Németországban, vagy 6 évig jártak németországi iskolába, vagy Németországban szereztek iskolai végzettséget vagy szakmai képesítést.

A feltételek egyikének sem megfelelő fiataloknak továbbra is választaniuk kell 23 éves korukig a szülők állampolgársága és a német állampolgárság között.

A kettős állampolgárság tilalmát jelentő választási kényszer részleges eltörlése mindenekelőtt a nagyjából 3 milliós török származású közösségnek kedvez. A 80 milliós Németországban nagyjából 20 százalékos a bevándorlók és leszármazottaik aránya.