Fővárosi Ítélőtáblától átvett ügyek miatt nem késett a régiós ügyek elbírálása az első fél évben a Debreceni Ítélőtáblán: a büntetőügyek 90, a polgári ügyek 80 százalékát határidőben, három-négy hónap alatt feldolgozták – közölte a táblabíróság elnöke.

Balla Lajos tájékoztatása szerint az első fél évben érkezett 1319 és a korábbi időszakról áthúzódó 387 ügyből 1363-at, a Fővárosi Ítélőtáblától átvett 163 peres ügyből 69-et ítélethirdetéssel lezártak.

Elmondta, hogy az ítélőtáblán 15 devizahiteles ügyet függesztettek fel, és felkészültek az önkormányzati választásokkal kapcsolatos jogorvoslatra is.

Eddig 15, választással kapcsolatos ügy érkezett a táblabírósághoz, folyamatos a feldolgozásuk – tette hozzá az elnök.

Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke elmondta: a törvényszékhez és a járásbíróságokhoz az első fél évben érkezett csaknem 25 ezer ügyből 18 687 szabálysértés volt, ami azt jelzi, hogy országban Hajdú-Biharban a legtöbb a szabálysértések száma.

A törvényszéken az ügyek 72,5 százalékát, a járásbíróságokon az ügyek 78,3 százalékát egy éven belül befejezik – fűzte hozzá.

Különleges feladata a Debreceni Törvényszéknek – a debreceni menekülttáborhoz kapcsolódóan – a menekültügyi őrizet meghosszabbításával kapcsolatos ügyek elbírálása. Az első fél évben 735 ilyen ügyük volt, jelenleg pedig már az 1053. ügynél járnak – sorolta a törvényszék elnöke.

Kahler Ilona elmondta azt is, hogy július 1-jétől 281 devizahiteles pert függesztettek fel, tanúgondozási programjukat pedig 664-en vették igénybe az első fél évben.

Balla Lajos és Kahler Ilona egyaránt kiemelte a táblabíróság és a törvényszék példaadó együttműködését, köztük a közösen szervezett nyitott bíróságok programot, amelynek keretében színlelt pereket és rendhagyó osztályfőnöki órákat rendeznek diákoknak.

A törvényszék nyitott bíróság programja során 1566 diáknak tartottak előadást, az ítélőtábla pedig “jogi klinika” keretében biztosít gyakorlati képzést a Debreceni Egyetem joghallgatóinak – hangzott el a tájékoztatón.