Kedden délután, az Európai Parlament külügyi és fejlesztési bizottsága, valamint az emberi jogi albizottság együttes ülésén ismertették hivatalosan, kik a jelöltek az Európai Parlament által a gondolat és a szólás szabadságáért folytatott küzdelem elismeréseként odaítélt Szaharov-díjra.

Az elismerésre az EP frakciói, vagy legalább negyven EP-képviselő állíthat jelöltet.

A legnagyobb képviselőcsoport, az Európai Néppárt frakciója nem állított önállóan jelöltet. Philippe Juvin francia néppárti képviselő 60 politikustársának támogatásával ugyanakkor a CHREDO, az Open Doors, az Oeuvre d’Orient és az Aid to the Church in Need nevű szervezeteket jelöli a keresztény közösségek megóvásáért folytatott tevékenységükért. Jacek Saryusz-Wolski lengyel néppárti képviselő 52 képviselőtársával az ukrajnai EU-párti Euromajdan mozgalmat, Musztafa Najem újságírót, Ruszlana Lizsicsko előadóművészt, Jelizaveta Scsepetyilnyikova aktivistát és Tetyana Csornovol újságírót jelöli a díjra.

Az EP második és negyedik legnagyobb frakciója, a szociáldemokraták és a liberálisok, a zöldpárti, német Barbara Lochbihler támogatásával Denis Mukwege kongói nőgyógyászt jelölik a díjra, aki az ország keleti részén, Bukavuban kórházat alapított és megerőszakolt nők kezelésére szakosodott.

A harmadik legnagyobb frakcióval rendelkező Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciója az iraki káld keresztények pátriárkáját, Louis Raphael Sakót és posztumusz, a júliusban meggyilkolt moszúli jogászprofesszort, Mahmúd al-Aszalit jelöli a Szaharov-díjra, amiért kiálltak a keresztény közösségek vallásgyakorlásának szabadsága mellett Észak-Irakban. Az ECR frakció mellett Sako és al-Aszali jelölését a néppárti, szlovák Anna Záborská és további 66 képviselő is támogatja.

A radikális baloldal EP-képviselőit tömörítő Európai Baloldal-Északi Zöld Baloldal frakciója arab fiatalokat jelöl az EP Szaharov-díjára; az el-Háked néven ismertté vált Múad Belagvát marokkói rappert, aki két évet töltött börtönben miután bírálta VI. Mohammed uralkodót, a Veld El művésznéven alkotó Ala Jakúbi tunéziai rappert, aki többször került összetűzésbe a tunéziai hatóságokkal és Ala Abdel Fattah egyiptomi bloggert és aktivistát.

A zöldek, Alexander Graf Lambsdorff német, Marietje Schaake holland és Ramon Tremosa spanyol liberális képviselő támogatásával Leyla Yunus bebörtönzött azeri politikai aktivistának, a Béke és Demokrácia Intézetének vezetőjének adnák idén a kitüntetést.

Az EP legkisebb frakciója, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája elnevezésű képviselőcsoport a szomáliai születésű amerikai Ayaan Hirsi Alit tartja érdemesnek a Szaharov-díjra, aki a muszlim közösségekben élő nők jogaiért és a női nemi szervek megcsonkítása ellen küzd.

A jelöltek közül a bizottságok október 7-én választják majd ki azt a hármat, akik közül végül valamelyik megkapja az elismerést. A kitüntetés odaítéléséről a frakcióvezetőkből és az EP-elnökéből álló úgynevezett elnökök konferenciája határoz majd október 16-án. A díjat november 26-án adják majd át az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban.