Ezernél is több embert fogtak el, és több száz kilogramm kábítószert foglaltak le az úgynevezett Arkhimédész-akció keretében 34 ország bűnüldöző hatóságai az elmúlt napokban – közölte szerdán az Europol, az uniós tagállamok közötti rendőri együttműködést összehangolni hivatott, hágai székhelyű intézmény.

A szeptember 15. és 23. között végrehajtott műveletben az uniós tagállamokon kívül Ausztrália, Kolumbia, Norvégia, Szerbia, Svájc és az Egyesült Államok hatóságai vettek részt. A cél az volt, hogy csapást mérjenek a szervezett bűnbandákra és infrastruktúrájukra.

Az akcióban az uniós határrendészeti ügynökség, a Frontex, az igazságügyi együttműködést elősegíteni hivatott Eurojust és a nemzetközi rendőri együttműködés szerve, az Interpol is részt vett. Az Europol közleménye szerint ez volt minden idők legnagyobb összehangolt rendőri akciója az Európai Unióban, mérföldkőnek számít a szervezett bűnözés elleni küzdelemben.

“A művelet léptéke példátlan, eredménye, a több mint ezer letartóztatás pedig emlékeztetőül szolgál még a legkomolyabb bűnbandák számára is, hogy a nemzetközi bűnügyi közösség eltökélt, hogy felvegye velük a harcot” – idézi a kommüniké Rob Wainwrightot, az Europol vezetőjét.

A 34 ország hatóságai több száz helyen, a többi között reptereken, határátkelőknél, kikötőkben és hírszerzési információk alapján olyan helyeken ütöttek rajta a bűnözőkön, ahol rendszeresen tevékenykedtek.

A művelet során 1027 embert fogtak el a rendőrök, 599 kilogramm kokaint, 200 kiló heroint és 1300 kiló kannabiszt foglaltak le. Emellett 30 gyereket szabadítottak ki emberkereskedők karmai közül. Rajtuk kívül körülbelül kétszázra tehető azoknak a felnőtteknek a száma, akiket sikerült kiszabadítani. Őket vélhetően koldulásra, prostitúcióra vagy gyakorlatilag rabszolgamunkára akarták kényszeríteni a bűnözők.

A közlemény arra is kitér, hogy a hatóságok 10 ezer olyan embert is átvizsgáltak, kikérdeztek, akik törvénytelenül érkeztek az Európai Unió területére, ennek segítségével pedig 170 olyan bűnözőt sikerült lefülelni, akik az illegális bevándorlás elősegítéséből éltek, részt vettek embercsempészetben.