A román legfelső bíróság elé került Klaus Johannisnak, a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltjének összeférhetetlenségi ügye: a bíróság szeptember 30-ára halasztotta az első tárgyalást.

A tisztségviselők vagyonosodását ellenőrző korrupcióellenes hivatal, az úgynevezett Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) tavaly közzétett jelentése szerint a nagyszebeni polgármesteri tisztséget betöltő Klaus Johannis megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat, amikor két önkormányzati tulajdonban lévő vállalat igazgatótanácsában is tagságot vállalt. A polgármester azonban tagadja, hogy a helyi piacokat működtető vállalat vezetésében részt venne, a víz- és csatornaszolgáltató vállalat pedig szerinte olyan regionális – több települést kiszolgáló – közmű, amelyre nem vonatkozik az összeférhetetlenségi tiltás.

Az ANI jelentése ellen Johannis a gyulafehérvári táblabíróságon emelt panaszt, amely első fokon a polgármester javára döntött. Az ANI fellebbezése nyomán került a legfelső bíróságra az ügy.

Ha a bíróság a Feddhetetlenségi Ügynökségnek ad igazat, Johannis három évig nem tölthet be választott tisztséget, és – bár ő a jobboldal legesélyesebb államfőjelöltje – nem vehet részt a novemberi elnökválasztáson.

Johannis feddhetetlenségi ügye váratlanul került napirendre a legfelső bíróságon: a román igazságszolgáltatás megszokott sebességére utalva az elnökjelölt augusztusban még úgy vélekedett, hogy a fellebbezési tárgyalásra még hónapokig vagy akár évekig várni kell.

Így is kétséges, hogy jogerős ítélet születhet a novemberi választás előtt. A keddre kitűzött tárgyaláson csak azt vizsgálja egy – az ügyeket “megszűrő” – bírói tanács, hogy perképesek-e a felek és formai szempontból megfelel-e a követelményeknek az ANI fellebbezése.

Ha Johannist novemberben elnökké választják, mandátuma idejére mentelmi jogot kap, és az ellene zajló polgári peres eljárást várhatóan felfüggesztik.

Romániában novemberben választják meg a tízéves elnökség után leköszönő Traian Basescu utódát. A felmérések szerint az államfői tisztség sorsa a második fordulóban dőlhet el Victor Ponta, a szociáldemokraták és Klaus Johannis, az ACL jelöltje között.