Idén az első három negyedévben 25 027 vállalkozást töröltek, és egyidejűleg 20 649 újat jegyeztek be a cégnyilvántartásba – közölte az összesített adatokat a listát összeállító gazdasági információ szolgáltató cég, a feketelista.hu.

A világgazdasági válság kezdete – 2008 szeptembere – óta ez az első év, hogy a törölt cégek száma meghaladja az újonnan alapítottakét. Az adatokat összevetve: ebben az esztendőben 17 százalékkal több társaság húzta le a rolót, mint amennyi kitette az új cégtáblát – áll a közleményben.

A portál kimutatása szerint korábban a cégalapítási kedv, illetve a kényszer minden esztendőben túlnőtte a vállalkozásukat feladók számát. A Lehman Brothers csődje óta eltelt hat évben összesen 184 982 hazai cég dobta be a törölközőt, helyükre viszont 286 249 új társaság lépett. Ennek következménye, hogy a társas vállalkozások száma a hat év alatt – idén szeptemberre – 644 812-re nőtt. Alaposan megfiatalodott tehát a hazai cégvilág, a vállalkozások mintegy fele hatévesnél nem idősebb.

A cégmozgásokban az idén bekövetkezett fordulat azzal magyarázható, hogy kezd konszolidálódni a piac, a befektetők többsége igyekszik megtartani megszerzett helyét a vállalkozói térképen. Másrészt kevesebben vállalják egy új cég indításával járó kockázatokat. Hozzájárulhatott a trendváltáshoz az is, hogy az időközbeni módosításokkal alaposan szigorították az új cégnyitás feltételeit. Az adóhatóság ugyanis már az adószám-regisztrációs eljáráskor kiszűri az üzleti világból azokat a személyeket, akik korábban visszaéltek az egyszerű és gyors cégalapítás lehetőségeivel.