Bejelentés nélkül végzett tőkepiaci közvetítői, függő ügynöki tevékenységet a Kancellár Globális Piacok Kft. – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a jegybank 60 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a társaságot.

A jegybank szerdán közzétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását.

Az MNB piacfelügyeleti eljárás keretében megállapította, hogy a Kancellár Globális Piacok Kft. a londoni székhelyű City Credit Capital (UK) Ltd. részére végzett tőkepiaci közvetítői (függő ügynöki) tevékenységet bejelentés nélkül.

A jegybanki közlemény szerint a bírság mértékének meghatározásakor az MNB súlyosbító körülményként értékelte, hogy a jogszabálysértő állapot huzamosabb ideig fennállt, a jogszabálysértéssel megszerzett összeg különösen nagy volt. A súlyosbító körülmények között vette figyelembe a jegybank, hogy a Kancellár Globális Piacok Kft. – kihasználva azt a tényt, hogy szerződő partnere, a City Credit Capital (UK) Ltd. egy Magyarországon határon átnyúló tevékenységet végezni jogosult engedéllyel rendelkező befektetési vállalkozás – egy jogszabályi előírásokat betartva működő tőkepiaci közvetítő látszatát keltette, így végezte jogszabálysértő tevékenységét.

A közlemény szerint a Kancellár Globális Piacok Kft. magát függő ügynökként feltüntetve egy befektetési vállalkozást képviselt, annak befektetési lehetőségeit ajánlotta, közreműködött a befektetők számlanyitási dokumentációjának kitöltésében, majd a dokumentumoknak szerződő partnere részére történő megküldésben.

Szintén súlyosbította a bírság összegét, hogy – a befektető-védelmi szempontok érvényre juttatásának korlátjaként – a Kancellár Globális Piacok Kft., illetve képviselője a piacfelügyeleti eljárás során egyáltalán nem volt elérhető.

A pénz- és tőkepiac átlátható működésének alapvető biztosítéka, hogy az itt tevékenykedő személyek, illetve a hozzájuk kapcsolódó közvetítők csak a jogszabályban meghatározott formai keretek között működjenek. Ha a piaci szereplők vagy a hatóság számára nem egyértelműek a közvetítői viszonyok, a befektetési szolgáltatási tevékenység hatékony felügyelete már akkor is jelentősen sérül, ha ezek a közvetítői viszonyok egyébként a megfelelő engedélyek birtokában működő társaságokhoz kapcsolódnak.

A pénzügyi szervezetek által végzett tevékenységek – e szervezetek ügyfeleinek védelme érdekében – itthon engedélyhez vagy bejelentéshez kötöttek. Kifejezetten ajánlott, hogy a fogyasztók minden, pénzügyi szervezettel történő szerződéskötés előtt – a felugyelet.mnb.hu honlapon – ingyenesen elérhető, piacfelügyeleti figyelmeztetéseket is tartalmazó adatbázisban előzetesen tájékozódjanak az adott piaci szereplő tevékenységének jogszerűségéről – olvasható az MNB közleményében.