Két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon a román legfelső bíróság Miron Mitrea volt közlekedési minisztert korrupció miatt.

A szerdán közölt ítélet ellen a vádlott fellebbezhet.

A szociáldemokrata politikust a bíróság abban találta vétkesnek, hogy megvesztegette őt Irina Jianu, a Bákó megyei építkezési szakhatóság főfelügyelője, aki így hálálta meg a miniszternek, hogy megőrizhette funkcióját.

A 2000 és 2004 között közlekedési és közmunkaügyi miniszteri tisztséget betöltő Mitrea édesanyjának lakását újítatta fel Jianu hálaadományként. A megvesztegetés értéke a vádhatóság szerint 520 ezer lej (36,4 millió forint) volt, amit különböző építkezési munkálatok formájába bujtattak.

Mitreát ugyanakkor felmentették az okirat-hamisításra való felbujtás vádja alól. A politikus jelenleg a Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője.

Jianu öt hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, de ő már 2012 júniusa óta rácsok mögött van, hiszen akkor hat év börtönbüntetést kapott Adrian Nastase volt román miniszterelnök egyik korrupciós perében.

Jianut akkor abban találták vétkesnek, hogy egy konferenciát szervezett cégeknek és magánszemélyeknek, akiktől jelentős összegű részvételi díjat gyűjtöttek, és ezt a pénzt Nastase 2004-es államelnök-választási kampányára fordították.