2014. október 13-án ügyészségi fogalmazók látogattak el a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, ahol az első állomása volt annak a rendezvénysorozatnak, amelyet a Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Főügyészség között létrejött, a fogalmazóképzést hatékonyabbá tevő együttműködés keretében tartottak.

Rosnerné Romenda Zsuzsanna,  a Fővárosi Törvényszék megbízott elnökhelyettese köszöntőjében elmondta, hogy már 2013-ban felmerült az együttműködés lehetősége. Az előkészítő munkát követően Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke és Ibolya Tibor fővárosi főügyész 2014. júniusában írta alá a két szervezet közötti, a fogalmazóképzést hatékonyabbá tévő együttműködési megállapodást. Ennek első állomása a 2014. október 13-i találkozó, melynek az a célja, hogy a fogalmazók megismerjék a bírósági szervezet munkáját, és olyan kapcsolatokat alakítsanak ki, melynek révén erősődik a két szervezet közötti szakmai és információs együttműködés.

Péntek László a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának tanácselnöke kiemelte, hogy a program részeként tapasztaltabb bírákat kértek fel arra, hogy segítsenek a fiatal kollégáknak áthidalni az esetlegesen felmerülő nehézségeket. Lehetőséget biztosítottak arra, hogy olyan általános kérdéseket vitassanak meg a bírákkal, amelyeket majd a mindennapi munkájuk során hasznosíthatnak, s az így megszerzett tudást a közjó javára gyakorolhatják. A első találkozó programjának lebonyolításában Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája, továbbá Liszt Ágota, Németh Leona és Éliás Dávid pesti központi kerületi bírósági bírók vettek részt.

Az ügyészségi fogalmazók a program keretében nyomonkövethették, hogy mi lesz az ügyészségi iratok sorsa azt követően, hogy beérkeztek a bíróságra. A résztvevők ezután ellátogattak az Országos Bírósági Hivatalba, majd a Pesti Központi Kerületi Bíróság földszinti dísztermében interaktív beszélgetést folytattak a programban résztvevő bírákkal.

Nagy Judit, a Fővárosi Főügyészség ügyésze megköszönte a bíróság kezdeményező szerepét és jelezte, hogy a jövőben az ügyészség is hasonló programokat kíván szervezni.