Az Európába érkező menekültek egyre növekvő számát figyelembe vevő, új eljárási szabályokat, illetve célkitűzéseket fogadtak el luxembourgi tanácskozásukon az európai uniós országok belügyminiszterei.

Az uniós bevándorlási politika sarokköve mindeddig az az elv, hogy minden menekült kérelmét abban a tagországban kell elbírálni, ahol az EU területére lépett. Az új uniós stratégia értelmében azonban megnyílik az a lehetőség, hogy kvótarendszert állítsanak fel, amelynek segítségével a túlzott menekültnyomásnak kitett EU-országokat tehermentesítenék azok a tagállamok, ahová kevesebb menekült igyekszik eljutni.

A jövőben következetesebben kívánják regisztrálni – ujjlenyomat-vétellel is – az érkező menekülteket, valamint erősíteni akarják az embercsempészekkel szembeni fellépést.

Szintén a stratégia része, hogy a schengeni övezet külső határainak az őrizetét szorosabbra akarják vonni, egyebek közt a novemberben induló földközi-tengeri Triton művelet révén.

A belügyi tárcavezetők ugyan csütörtökön üléseztek – pénteken már az igazságügyi miniszterek tanácskozását tartották Luxembourgban -, ám a stratégia hivatalos elfogadása péntekre csúszott át, mert a svéd parlament péntek délelőtt még szavazni kívánt a tervezetről. Svédország végül egyetlen mondat kiegészítést fűzött a szöveghez, azt, hogy új lehetőségeket kell teremteni a legális bevándorlás számára.