A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) szombaton, Budapesten megtartott rendkívüli tisztújító küldöttgyűlése Agárdi Tamást választotta meg a szervezet elnökének. A korábbi elnök, Lovász Zoltán egészségügyi okok miatt a nyáron mondott le tisztségéről, és azóta Agárdi Tamás látta el az elnöki teendőket. A három elnökjelölt közül Melegh Gábor a küldöttgyűlésen lépett vissza a jelöltségtől.

A kamara újonnan megválasztott vezetője, aki 1993 óta igazságügyi szakértő, elnöki programjában hangsúlyozta: az előző évek kamarai működésének, hatékonyságának elemzése egyértelművé tette, hogy a korábban alkalmazott szakértői érdekérvényesítés átalakításra szorul. Korszerűbb módszerekre, kommunikációra, valamint intenzív, folyamatos kapcsolattartásra van szükség az igazságszolgáltatás résztvevőivel.

Agárdi Tamás szerint az igazságügyi miniszter, az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár eddigi nyilatkozatai alapján bízni lehet a jó irányú elmozdulásra. A Kúria Joggyakorlat-elemző Csoportjának felállítása, az Országos Bírósági Hivatal ez irányú törekvései is azt jelzik, hogy fontosnak tartják a szakértői terület átvilágítását, a szabályozás reformját. A MISZK a rendelkezésére álló jogi és egyéb eszközök igénybevételével mindent megtesz annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatásnak, a jogkereső állampolgároknak, kirendelőknek, a peres és nem peres eljárások résztvevőinek magas szintű, megalapozott, etikus vélemények álljanak a rendelkezésére.

A MISZK elnöke úgy fogalmazott, hogy nem lehet tovább halogatni a szakértői, a kamarai működés hátterét biztosító jogi, pénzügyi környezet átalakítását. Mindez szükséges ahhoz, hogy a szakértő nyugodt, kiegyensúlyozott légkörben tudja végezni felelősségteljes munkáját, hogy a megélhetését biztosító megrendelések utáni kuncsorgás helyett a tudomány legújabb állásának megfelelően tartsa naprakészen az ismereteit, és hogy a kamara a tőle elvárható minőségbiztosítás követelményének megfelelhessen. A jogalkotó, a felügyeleti szerv, a szakértői kamara és a szakértő együttes felelőssége, hogy az igazságügyi szakértői karnál rendelkezésre álló hatalmas szellemi tőke az igazságszolgáltatást segítse.

Kapcsolódó interjú:

Árulkodó kézjegyek – Beszélgetés dr. Agári Tamás igazságügyi grafológus szakértővel