Az előző évekhez képest jelentősen csökkent a kivégzések száma Kínában – állítja a témáról rendszeresen jelentő Dui Hua (Párbeszéd) Alapítvány legfrissebb tanulmányában.

Mivel a kivégzésekről szóló statisztikák államtitoknak számítanak az országban, vagyis hivatalos források nem állnak rendelkezésre, a szervezet csak becsülni tudja a kivégzettek számát, amelyet 2013-ra vonatkozóan 2400 körülire tesz. Ez a szám a legkisebb az utóbbi évtizedekben, a szintén csak becsült 2008-asnak a fele, a 2003-as 10 ezernek pedig a negyede.

A becslés alapjául két forrás szolgált, az egyik a Southern Weekly című magazin egyik jelentése, amelyben a lap egy meg nem nevezett tisztségviselőt idéz. Szerinte a kivégzések száma tavaly az 1979 óta eltelt három évtized csúcsértékének egytizedét tette ki. A csúcsérték a lap szerint 1983-ra tehető, ekkor mintegy 24 ezer embert végeztek ki az országban.

A Dui Hua egy közvetlenebb forrásból is hasonló adathoz jutott. A szervezet vezérigazgatója a pontos statisztikákba betekinteni tudó egyik jogi tisztségviselőtől azt az információt kapta, 2012-höz képest a kivégzettek száma tavaly mintegy 20 százalékkal volt kevesebb. A 2012-es évre a szervezet 3000 kivégzést valószínűsített, amelyből visszaszámolva szintén a 2400-as eredmény jön ki.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet egy március végi, globális jelentésében konkrét számot nem írva úgy fogalmazott, hogy Kínában évente “több ezer” embert végeznek ki, többet, mint a világ összes többi országában együttesen. A világ összes országában – Kínát leszámítva – tavaly 778 embert végeztek ki, a legtöbbet Iránban, Irakban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Államokban.

A Southern Weekly egy korábbi számában arról írt, hogy kiszabott halálbüntetések száma Kínában 2007 óta meredeken csökken, ami annak betudható be, hogy a legfelsőbb bírósághoz került vissza a legsúlyosabb büntetési tételről szóló döntés joga. A legfelsőbb bíróság tavaly az esetek csaknem 40 százalékában kért a halálbüntetésről szóló döntéshez kiegészítő bizonyítékokat, s az ítéletek mintegy 10 százalékát enyhébb büntetésre változtatta. Az elmúlt években egészen rendhagyó módon arra is adódott példa, hogy a döntések felülvizsgálatát az interneten a nyilvánosság elé tárták, és a szeptember végével záródó 15 hónapban több mint 150 esetben történt ez meg.

Az országban jelenleg 55 féle bűncselekményért szabható ki halálbüntetés, amelyet – ha sor kerül rá – a legtöbb esetben méreginjekcióval hajtanak végre.