Az elmúlt tíz évben Horvátországban 300 nőt ölt meg házastársa, partnere, fia vagy családtagja. Ez a trend ugyan csökkenni látszik, tavaly mégis 11, az idén pedig eddig három nő vesztette életét családon belüli erőszak miatt – hangzott el a horvát parlamentben.

A parlamentben szervezett konferencia résztvevői megvitatták az Európa Tanács nők elleni erőszakról szóló egyezményét, és hangsúlyozták, hogy Horvátországnak mielőbb ratifikálnia kell a konvenciót. Mert annak ellenére, hogy a jogalkotás területén a nők elleni és a családon belüli erőszakra vonatkozó horvát törvények összhangban vannak az idevágó európai jogszabályokkal, a gyakorlat mást mutat.

Josip Leko házelnök kijelentette: “a nők elleni erőszak az emberi jogok megsértésének legelterjedtebb formája, és ez aggodalommal kell eltöltsön minket”.

Az elnök hozzátette: meggyőződése, hogy Horvátország hamarosan aláírja az egyezményt, amely Európa országainak legjobb modelljeit és gyakorlati szabályozásait tartalmazza ennek a súlyos társadalmi problémának a megoldására.

Ivo Jospovic köztársasági elnök szerint “az erőszak annak a szégyene, aki elköveti, nem azé, aki ezt a gonoszságot elszenvedi, és ezt tudatosítani kell”.

Kijelentette: a nők ellen elkövetett erőszak mélyen gyökerezik nemcsak a horvát társadalomban, hanem az egész világon is, és ez országról országra változik.

A délszláv háború alatt a nők elleni erőszak még drámaibb volt. A volt Jugoszlávia területén először jelent meg, mint harci módszer, és ezekkel a szörnyű cselekedetekkel háborút folytattak, etnikai alapú tisztogatást végeztek – mondta az elnök.

Az összejövetelen beszéltek még a ratifikálás folyamatának tapasztalatairól, más európai országok csatlakozásának elősegítéséről, valamint elemzést hallhattak Horvátország törvényeinek összhangba hozásáról az Európa Tanácsnak a nők elleni, illetve a párkapcsolati erőszak minden formája elleni hatékony fellépésről szóló egyezménnyel.