Jelentős mértékben csökken az ittas vezetés okozta balesetek száma Kínában, amióta az már minden esetben bűncselekménynek minősül, ám továbbra is itt történik a legtöbb közúti baleset a világon – derül ki a közbiztonsági minisztérium friss statisztikáiból.

Az alkoholos befolyásoltság alatti járművezetést Kínában 2011 óta a pénzbírság mellett akár hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik. A korábban csak szabálysértésnek számító vétségen kapottak száma a szabályok szigorodása óta negyedével esett vissza, az ittasan okozott balesetek száma 40 százalékkal csökkent – áll a tárca közleményében. Az elmúlt három évben országszerte összesen 1,2 millió esetben intézkedtek a rendőrök – olvasható ki a statisztikákból.

Kínában nem a Magyarországon is hatályos zéró tolerancia van érvényben, a határérték 0,08 százalék ezrelékes véralkoholszint.

A pekingi kormány több alkalommal is kampányt hirdetett az ittas vezetés ellen, a legutóbbit az idén nyáron megrendezett labdarúgó világbajnokság idejére időzítették. Az esemény ideje alatt 34 ezer esetben intézkedtek a rendőrök, ez csaknem 20 százalékkal kevesebb a négy évvel korábbi adatoknál.

Az ittas vezetés okozta balesetek számának visszaesése ellenére India mellett továbbra is Kínában történik a legtöbb közlekedéshez kötődő szerencsétlenség. A legutóbbi hivatalos jelentés szerint 2011-ben 62 ezren haltak meg az ország útjain, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) viszont ennek legalább kétszeresére teszi a tényleges adatokat. A legnagyobb gondot továbbra is a közlekedési szabályok be nem tartása, az útjelzések figyelmen kívül hagyása és a jogosítvány nélküli vezetés jelentik, melyekhez járul az is, hogy engedély nélküli kismotorok és robogók milliói közlekednek az utakon.