Az illegális határátlépők jelentős része Magyarországon keresztül jut el Ausztriába – derül ki az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal legfrissebb, 2013-as évet elemző jelentéséből.

A felmérés szerint a legtöbb illegális határátlépés Ausztriába Olaszország (44 százalék) és Magyarország (33 százalék) felől történik.

2013-ban 352 elfogott embercsempészből 71 magyar, 31 török, 29 osztrák, 23 német és 17 szerb állampolgárságú volt.

Magyarországon ér véget az a Balkánon át vezető migrációs útvonal, amely Törökországból indulva vagy Bulgárián és Románián át vagy Görögországon, Macedónián és Szerbián keresztül vezet az osztrák határhoz. A másik útvonalon, Fehéroroszországon, Ukrajnán, Lengyelországon és Csehországon vagy Szlovákián át elsősorban az Oroszországból érkezők tartanak Ausztriába.

Míg az Oroszországból kiinduló útvonal folyamatosan veszít a jelentőségéből, addig a balkáni folyosó egyre népszerűbb, hiszen Afganisztánból, Szíriából, Pakisztánból, Iránból, Irakból és néhány kelet-afrikai országból is ezen az úton érkeznek Nyugat-Európába – mutatott rá Herbert Langthaler, az Osztrák Menekültügyi Szervezet vezetője. Ugyanakkor az illegális bevándorlók egy része a Balkánon átvezető útvonal helyett inkább hajóval indul neki Olaszországnak, vagy Törökországból az Égei-tengeren keresztül Görögországnak.

Az osztrák Bűnügyi Hivatal felmérése szerint a menekültek az útért általában öt és kilencezer euró (nagyjából kétmillió és hárommillió forint) közötti összeget fizetnek. De mivel egyre többen akarnak menekülni, felkúsztak a tarifák és nem ritka, hogy ennél többet, akár tíz vagy tizenötezer euró (mintegy három és félmillió valamint öt millió forint) közötti összeget is kiadnak – mondta a Menekültügyi Szervezet vezetője. A csempészek tíz százalék előleget kérnek, a fennmaradó összeget az utazás végén kell kiegyenlíteni. Az út Európába azonban igen rizikós, főleg az Irán és Törökország határterületen való átjutás, a beszámolók szerint ugyanis itt terrorista csoportok garázdálkodnak, elrabolják és kifosztják az embereket. A másik kritikus pont a Mali és Algéria közötti sivatagos rész, ahol szintén gyakoriak a rablótámadások. Ha Isztambulból Bécsbe hamis papírokkal és vízummal repülnek, akár 15 ezer dollárba (csaknem négy millió forint) is kerülhet egy út.

A felmérésből az is kiderült, hogy illegális migránsok leginkább Szíriából (1951), Oroszországból (1661), Afganisztánból (1632), Algériából (796) és Pakisztánból (793) érkeznek Ausztriába. Az embercsempészek 92 százaléka férfi, nagyjából hatvan százalékuk 20 és 40 év közötti, három százalékuk 20 év alatti, és kilenc százalékuk pedig 50 év feletti. A migránsok 76 százaléka férfi, 43 százalékuk 19 és 30 év közötti.