Több mint negyven ügye volt az idén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH), és a még teljesebb jogharmonizáció érdekében javasolja az információszabadságról szóló törvény módosítását – erről Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke beszélt egy budapesti konferencián.

Két évvel ezelőtt 33 ügyben több mint 43 millió forint, 2013-ban 40 ügyben 30 millió forint bírságot szabott ki a hatóság – mondta Péterfalvi Attila a Fókuszban az adatvédelem címmel, a Joint Venture Szövetség által rendezett szakmai konferencián.

Hozzátette: 20 esetben támadták meg a hatóság határozatát, ebből 14-ben a hatóság nyert, három ügyben a hatóság a pervesztes, további három ügyben folyamatban van az eljárás.

Péterfalvi Attila elmondta, hogy hivatalból vizsgálták egyebek mellett a társkereső oldalak adatkezeléseit, valamint követeléskezeléssel és a termékbemutatókkal kapcsolatos adatkezeléseket.

A hatósági eljárás kiterjed az állami szektorra is. A bírság mértéke 100 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet. A hatóság évente mintegy kétezer vizsgálati eljárást folytat le – mondta Péterfalvi Attila.