A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hétfőn megtette a feljelentéseket a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) vizsgálata során megállapított szabálytalanságok miatt – erősítette meg a Kehi kedden a Magyar Nemzet információját.

A napilap keddi számában írt arról, hogy a Kehi hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az NCTA Magyarországra érkező pénzek felhasználása ügyében.

A Kehi azt közölte: egyrészt folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés miatt kezdeményezett büntetőeljárást, mivel azt állapította meg, hogy az Ökotárs Alapítvány által vezetett konzorcium az NCTA elosztására vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat megsértve sorozatosan a konzorcium vezetői és munkatársai, illetve a pályázatok értékelésében részt vevők érdekeltségi körébe tartozó szervezeteknek nyújtott támogatást. Az ilyen szervezeteknek nyújtott támogatások összege csak a Kehi által ellenőrzésre kiválasztott támogatások esetében meghaladta a 200 millió forintot – írták.

Kitértek továbbá arra is, hogy az Ökotárs Alapítvány szintén vagyoni hátrányt okozott az NCTA költségvetésének azzal, hogy több esetben “szemet hunyt a kedvezményezettek szabálytalan pénzfelhasználása felett”, és a szabálytalan elszámolások elfogadásával, sőt esetenként utólagos szerződésmódosítással olyan költségekre is támogatást nyújtott, amelyek jogszerűen nem lettek volna finanszírozhatók.

A Kehi emellett öt tényállásban költségvetési csalás miatt is feljelentést tett, mivel az ellenőrzésnél azt állapította meg, hogy egyes kedvezményezettek a kapott támogatást magáncélra használták fel, olyan költségeket számoltak el, amelyek a valóságban fel sem merültek, illetve ugyanazon költséget több támogatás terhére is elszámolták. Azoknál a szervezeteknél, amelyek nem tudták bizonylatokkal (szerződésekkel, számlákkal) alátámasztani a pénzek elköltését, a Kehi minden adónemre kiterjedő adóellenőrzést kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV).

A Kehi az Ökotárs Alapítvány kölcsönnyújtási gyakorlatával kapcsolatban jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt már korábban feljelentést tett – idézte fel válaszában a hivatal.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata azt közölte, hogy a Kehi feljelentése megérkezett, a rendőrség tanulmányozza.

A NAV arról tájékoztatott, hogy nyilvántartásuk szerint az adóhivatalhoz nem érkezett ilyen feljelentés. Az adóellenőrzéssel kapcsolatban pedig nem tudnak tájékoztatást adni, mivel az ilyen jellegű információk adótitoknak minősülnek – tették hozzá.

A Kehi október 22-én közölte, hogy lezárult vizsgálatuk az NCTA ügyében, s a vizsgált 63 projektből 61 esetben állapított meg szabálytalanságot. A vizsgálat megállapította, hogy számos esetben indokolás nélkül, utólag módosították az értékelők által adott pontszámokat, úgy, hogy az befolyásolhatta a pályázók esélyeit a támogatások elnyerésére. “A pályázati sorrend manipulálásának” következtében a támogatásoktól olyan pályázók is eleshettek, amelyek egyébként színvonalas pályázatot nyújtottak be – ismertették a vizsgálatot, amely – mint írták – azt is megállapította: a norvég alapokat koordináló brüsszeli iroda jelezte az Ökotárs felé, hogy indokolatlanul magas azon pályázók elutasítása, amelyek egyébként magas pontszámot kapnak. A Kehi szerint az Ökotárs Alapítvány tevékenységével és a támogatások felhasználásával kapcsolatban felmerül a hűtlen kezelés, a költségvetési csalás, a magánokirat-hamisítás és a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja, ezért ezekben az ügyekben feljelentést tettek.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még a vizsgálat nyilvánosságra hozatalának napján bejelentette, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében egyeztetésre hívja Norvégia illetékes miniszterét. Tove Skarstein budapesti norvég nagykövet múlt kedden újságíróknak azt mondta: az alap felhasználása ügyében indított norvég vizsgálat november végére zárulhat le.

Kapcsolódó cikk:

Elszámolatlan közpénzek, eltitkolt adatok? – Fekete felhők a Norvég Alapok körül – A Kehi adószámok felfüggesztését kezdeményezte

Jogosult-e ellenőrizni a Kehi a Norvég Alapok felhasználását? – Ombudsman: Egyeztetni kell a norvég kormánnyal