Csalás és ügyvédi visszaélés miatt nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Keszthelyi Járásbíróság egy idősotthon vezetőjét és egy ügyvédet, aki segített neki abban, hogy ajándékozási szerződésekkel jusson hozzá egy idős asszony vagyonához – tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője.

Beznicza Árpád közölte: az elsőrendű vádlott 2006-tól 2008-ig volt egy zalai idősotthon vezetője. Munkaköri leírása tartalmazta, hogy erkölcsi és anyagi felelőssége van az ott lakók értéktárgyainak, eszközeinek megőrzésével, rendeltetésszerű használatával kapcsolatban, és a lakóktól pénzt, vagyontárgyat, ajándékot tilos elfogadnia.

Az előírás ellenére a vádlott az otthonban lakó, szellemi leépülésben szenvedő egyik idős gondozottól ajándékozás címén elfogadott egy 3,7 millió forintot és egy mintegy 1,7 millió forintot érő ingatlant. Ezekről az ajándékozási szerződéseket az ügyvédként tevékenykedő másodrendű vádlott készítette 2008-ban.

Az ügyvéd egy másik ajándékozási szerződést is készített, amely szerint a gondozott 4,9 millió forintos kamatozó betétjét is ajándékba adta az idősotthon vezetőjének. A pénzt azonban először nem vehette át a bankban, mert ahhoz az ajándékozónak ott is nyilatkoznia kellett volna, ezért később már az idős asszonyt is elvitte a pénzintézeti fiókba, és így a pénzt átvezették az otthonvezető számlájára.

A vád szerint az ügyvéd a szerződések megkötésekor figyelmen kívül hagyta az ajándékozó állapotát, a magatartásával pedig hozzájárult a rendkívül aránytalan szerződések megkötéséhez. A vádlottak azt hangoztatták: az idős asszony azért mondott le a vagyonáról, hogy annak fejében az otthon vezetője majd karbantartja az ingatlanokat, és gondoskodik a temetéséről.

A Keszthelyi Járásbíróság nem jogerősen, folytatólagosan elkövetett csalás miatt 14 hónapos, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az idősotthon vezetőjét, és három évre eltiltotta az ápolást, gondozást nyújtó szociális intézmények vezetésétől is. Az ügyvédet folytatólagosan elkövetett csalás bűnsegédeként és ügyvédi visszaélés bűntettében találta bűnösnek, amiért másfél év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, továbbá három évre eltiltotta az ügyvédi foglalkozástól.