A kormány hatályon kívül helyezte a legvitatottabb közbeszerzési eljárástípust, amely eddig lehetőséget adott arra, hogy nemzetbiztonsági indokra hivatkozva mentesítsen beszerzéseket a hagyományos, nyílt közbeszerzési verseny alól – tájékoztatta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

A hatályon kívül helyezett eljárás specialitása az volt, hogy az eljárásban csak olyan gazdasági szereplők vehettek rész, amelyeket az Alkotmányvédelmi Hivatal előzetesen átvilágított és felvett az ilyen gazdasági szereplők nyilvántartására szolgáló jegyzékbe.

A helyettes államtitkár azzal indokolta a kormányzati döntést, hogy “a transzparencia, az átláthatóság és a fair verseny fontos annyira a kormánynak, hogy kész ezeket a szempontokat az általános nemzetbiztonsági érdekek elé helyezni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kormány más eszközökkel ne szerezne érvényt a nemzetbiztonsági érdekeknek”.

A kormány szakértői ezért Lázár János miniszter javaslatára vizsgálják, a jövőben hogyan lenne érvényesíthető, hogy csak olyan eljárások mentesülhessenek a nyílt közbeszerzések alól, amelyek esetében az Európai Unió sem kérdőjelezheti meg a szűkített kiírás alkalmazásának indokoltságát. Ehhez pedig a többi uniós tagállam gyakorlatát is meg fogják vizsgálni – magyarázta a helyettes államtitkár.