A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) benyújtotta az Országgyűlésnek az új betétbiztosítási szabályokat tartalmazó törvényjavaslat-csomagot szerdán. A javaslatnak köszönhetően Magyarország is része lesz az egységesülő európai betétvédelmi rendszernek – közölte a nemzetgazdasági tárca.

A betétbiztosítási törvénymódosító csomag tervezete új szabályokat állapít meg a hitelintézetek betétbiztosítással kapcsolatos tájékoztatására, módosítja a betétbiztosítás védelme alá tartozó betétek körét és az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) finanszírozására vonatkozó rendelkezéseket. A törvénymódosításnak köszönhetően, ha egy hitelintézet fizetésképtelenné válik, akkor a betétesek az eddiginél jelentősen rövidebb idő alatt juthatnak majd a betéteikhez az Országos Betétbiztosítási Alapból – mutat rá a szaktárca.

A közleményben emlékeztetnek arra: a törvényjavaslat-csomaggal uniós kötelezettségének is eleget tesz a magyar állam. 2014 áprilisában fogadták el Brüsszelben a betétbiztosítási rendszerekről szóló új uniós irányelvet. A szabályozás célja, hogy a betétesek az Európai Unióban egységes védelmet kapjanak. A tagállamoknak a rendelkezések többségét 2015. július 3-áig át kell ültetniük saját jogrendjükbe.

A törvényjavaslat-csomagot várhatóan decemberben fogadja el az Országgyűlés és január elsején lép hatályba. A betétbiztosításra vonatkozó rendelkezéseket 2015. július harmadikától kell alkalmazni – olvasható a tárca közleményében.