A román versenytanács magyar mintára akarja jutalmazni a versenyszabályokat megsértő vállalatokkal szemben bizonyítékokat felmutató magánszemélyeket – jelentette ki Bogdan Chiritoiu, a román versenytanács elnöke.

A Mediafax hírügynökség által idézett Bogdan Chiritoiu egy bukaresti konferencián elmondta: lehetőséget akarnak adni a magánszemélyeknek, hogy bizonyítékokat nyújtsanak be kivizsgálások elindítása érdekében. Jelenleg is létezik ez a lehetőség, tette hozzá, de ezentúl szabályozni akarják. Ennek érdekében jogszabályt dolgoznak ki, amit várhatóan a jövő évben terjesztenek elő.

Chiritoiu szerint ilyen gyakorlat az Egyesült Államokban létezik, de ehhez hasonló szabályozás Romániához közelebb eső államban, így Magyarországon is van. A román versenytanács tervei szerint pénzbeli jutalmat kapnak a bizonyítékokat felmutató magánszemélyek. Arra a kérdésre, hogy fix összeggel vagy a büntetéssel arányos jutalommal honorálják a feljelentőket, azt mondta, még korai ilyen részletekbe bocsátkozni.