Szükség van jó jogászokra, ez kormányzati érdek is – jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter a SZEGEDma.hu-nak adott, csütörtökön megjelent interjújában.

A politikus közölte, Vízkelety Mariann miniszteri biztos jelentést készít a jelenleg nyolc helyen folyó hazai jogászképzés helyzetéről, az intézmények jövőképéről. A javaslatokat is tartalmazó anyag 2015 júniusára készül el. Ez alapján a kormányzatnak kell meghatároznia, hogy mi a viszonya a jogászképzéshez.

A Szegedi Tudományegyetem professzora leszögezte: szükség van jó jogászokra, ez kormányzati érdek is. A karoknak ebben segítséget kell nyújtani, azzal együtt, hogy nekik maguknak is innovatívnak kell lenniük. Egy kizárólag a napi rutinra szorítkozó kar nehézségekbe fog ütközni a jövőben, míg egy tudományos téren innovatív könnyebben hozzáférhet forrásokhoz.

Trócsányi László szerint az egységes képzés megmaradhat, nem lenne érdemes áttérni a bolognai rendszerre, ugyanakkor kérdés, hogy a jogi asszisztencia oktatása milyen formában folyjon.

Az interjúban a miniszter úgy fogalmazott, hogy a jog uralma megvalósul Magyarországon, ezt jelzi az önálló igazságügyi tárca is. „Kinevezésemet követően szinte elsőként a devizahitelesek ügyét kellett rendezni. A probléma nyolc éven keresztül mérgezte a magyar társadalmat, s most kihúztuk a rossz fogat” – mondta. A kormány, az Igazságügyi Minisztérium vezetésével, megoldotta a magyar társadalom egyik legnagyobb problémáját felvető ügyet – tette hozzá.

„Elvárás volt, hogy alkotmányos és az európai intézmények által is elfogadható megoldás szülessen a devizahitelesek ügyének rendezésére, és ennek eleget is tettünk” – hangsúlyozta Trócsányi László.

Kitért arra is, hogy a minisztérium megoldást talált a tényleges életfogytig tartó büntetés ügyében. „E kérdésben voltak vitáink az Emberi Jogok Európai Bíróságával, de folyamatban van a törvény elfogadása”.