Ötnapos ülést tart a jövő héten a parlament, amely várhatóan kedden elfogadja a jövő évi adótörvénycsomagot, szerdán pedig megkezdi a 2015-ös költségvetési törvényjavaslat általános vitáját 30 órás időkeretben.

Az Országgyűlés honlapján csütörtökön közzétett napirendi javaslat szerint hétfőn a napirend előtti felszólalások, az interpellációk, az azonnali kérdések és a kérdések után vitáznak a képviselők az adócsomaghoz benyújtott és más előterjesztések összegző módosító indítványáról.

Az érdemi zárószavazások kedd délelőtt lesznek: ekkor fogadhatja el a parlament a 2015-ös adótörvényeket, a főpolgármesternek tényleges vétójogot biztosító önkormányzatitörvény-módosítást, valamint azt az igazságügyi törvénycsomagot, amelynek alapján miniszteri biztos kerülhet a végrehajtói kamara mellé. Módosíthatják továbbá a büntetések végrehajtásáról szóló törvényt is egyebek mellett azért, hogy a jövőben különleges kegyelmi eljárás legyen alkalmazható a tényleges életfogytiglanra ítéltek esetében.

A határozathozatalok után vitázhatnak a képviselők a fair bankokról szóló kormányzati előterjesztésről, pénzügyi tárgyú törvények módosításáról – amely a betétbiztosítást, valamint a pénzügyi közvetítőrendszert érinti -, valamint a 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi épületek engedélyezésével kapcsolatos miniszterelnökségi javaslatról. Napirenden lesz továbbá három nemzetközi egyezmény – köztük az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodás kihirdetése – és az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer továbbfejlesztésével összefüggő törvénymódosítási javaslat.

Szerdától péntekig a jövő évi – a kormány által a banki elszámoltatás büdzséjének nevezett – költségvetési törvényjavaslat általános vitáját folytathatja le a Ház 30 órás időkeretben. A vita szerda délelőtt 40 perces előterjesztői expozéval indul, amit az Állami Számvevőszék elnökének, majd a Költségvetési Tanács elnökének 30-30 perces felszólalása követ. (Ezek a 30 órás keretbe nem számítanak be.) A képviselői felszólalások a 30-30 perces vezérszónoklatokkal kezdődnek.