A VII. Ügyvédek Napján bejelentették „A Jövő Ügyvédje” programot, amely a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) támogatásával indult. A programban a MÜK valamennyi tagja részt vehet, és három hónapig díjmentesen használhatja a Telenor, az Opten és a Do-Q-Ment által összeállított modern információs technológiai és szakmai csomagot.

A 2014. november 15-én, szombaton tartott „Ügyvédek napja” rendezvényen Tóth Tamás, az Opten Kft. ügyvezető igazgatója jelentette be a MÜK támogatásával induló „A Jövő Ügyvédje” programot.

A program célul tűzte ki, hogy a klasszikus jogi hivatásrendben meghonosítsa és elmélyítse a modern technológia szakmai felhasználhatóságának lehetőségeit. Az ügyvédi munka során szükséges jogi szakmai háttér elektronikus elérhetősége, az ahhoz szükséges mobilinternet, a saját és szakmai anyagok elérhetőségéhez használható tárhely, valamint a papíralapú iratok elektronikus feldolgozása mind az ügyvédek napi munkafolyamataihoz nyújt professzionális segítséget. A három hónapos ingyenes időszakot követően az ügyvédek kedvezményes díjon vehetik igénybe a szolgáltatásokat, de további kötelezettség le is mondhatják őket.

A szolgáltatáscsomag kialakításánál a három cég különös figyelmet fordított az adatbiztonsági garanciákra, valamint a jogi felhasználók egyedi igényeire. Tóth Tamás elmondta: „A hazai ügyvédség klasszikus feladataiban is egyre komolyabb szerepet töltenek be az elektronikus munkafolyamatok. Már a Budapesti Ügyvédi Kamara Jogtudor programjában is jól látszik ez a törekvés.” Hozzátette: „A jogi szakmai hátteret biztosító szolgáltatások és technológiai hátterük szoros egységet képeznek, és széles körben alkalmazhatók az élet számos területén.”

A magyar ügyvédtársadalom tagjai számára hozzáférhető egyedi kialakítású csomaghoz a Telenor modemmel, havi 4 GB adatkeretet tartalmazó mobilinternettel, valamint az 1 terabájt tárhelyet biztosító OneDrive szolgáltatás vállalati verziójával járul hozzá. A Do-Q-Ment 1000 oldal dokumentum ingyenes feldolgozását teszi lehetővé, míg az Opten intelligens nyomtatványkitöltővel, jogi folyóiratokhoz és jogszabálykommentárokhoz való elektronikus hozzáféréssel teszi könnyebbé az ügyvédek mindennapi munkáját.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke kiemelte: „Az ügyvédségnek speciális igényei vannak számos területen, így például az adatbiztonság terén is. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy az elektronizálódó világban – beleértve a közigazgatást és az igazságszolgáltatást – megtehesse bármelyik ügyvéd, hogy figyelmen kívül hagyja a modern kor nyújtotta lehetőségeket.”